Média

Csak az MTVA közvetít a klubvébéről

m4 sport
m4 sport
Magyarországi kizárólagos sugárzási joggal az M4 Sport közvetíti az idei, csütörtökön Japánban kezdődő, valamint a 2016-os labdarúgó-klubvilágbajnokságot is.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki tájékoztatása szerint a világ legjobb klubcsapatainak tornájával a közmédia tovább gyarapította a FIFA-portfólióját, mivel már korábban eldőlt, hogy a magyar válogatott 2018-as világbajnoki selejtezőit, továbbá a 2018-as és 2022-es vb összes mérkőzését a közszolgálati média közvetíti. Ezenfelül a jövő évi futsal-vb, valamint az U17-es és U20-as női világbajnokságok közvetítései jogaival is a közmédia rendelkezik.

A klubvilágbajnokságon a hat kontinentális szövetség legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazdákat képviselő együttes szerepel. Idén Európát a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelona képviseli – emlékeztet az MTI híre.

Legyenek szabadon foghatók a jelentős sportesemények?

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (European Broadcasting Union, EBU) egyébként 75. genfi közgyűlésén deklarálta, legyenek szabadon foghatók a jelentős sportesemények; ezt a közmédia is többször kezdeményezte már – ezt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közölte az MTI-vel kedden. Azt írták, jelenleg is fennálló probléma, amely elsősorban a határon túli magyarokat érinti, hogy a közérdeklődésre számot tartó sportesemények kódolatlanul, országhatárra való tekintet nélkül nem foghatók. Ezért ennek feloldását a közmédia is többször kezdeményezte már.

Az EBU állásfoglalása szerint a sportok a közvetítésekkel párhuzamosan váltak egyre népszerűbbé, és ezzel egy időben a kultúra részévé. Az otthon is kódolatlanul fogható sportközvetítések egész Európa-szerte lehetőséget nyújtanak arra, hogy az emberek a lehető legtöbb sporttal megismerkedjenek.
Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének 56 országból 73 aktív tagja van, székhelye Genf. Az EBU-t 1950-ben, Nagy-Britanniában hozták létre azért, hogy a tagok a híradóbejátszásokat egymás között megoszthassák. Magyarország, illetve a Magyar Televízió és a Magyar Rádió 1993-ban csatlakozott az EBU-hoz, amikor egyesült az OIRT-tal (a kelet-európai országok rádiós és televíziós szervezete volt), az EBU egykori versenytársával. A közmédia intézményei 2014. január 1-jétől csoportos EBU tagságot kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik