Média

Adatújságírás-képzés indul

újság
újság
Az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google “Adattal az újságírásért” elnevezésű közös programot indít, hogy támogassa a fiatal adatújságírókat Magyarországon. A projekt keretében az adatújságírást bemutató előadássorozatok és workshopok indulnak két magyar egyetemen, és egy fiatal adatújságíróknak szóló díjat is létrehoznak.

A programban Budapesten az ELTE BTK MMI Média és Kommunikáció Tanszéke, és Pécsett a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke működik közre, ahol az érdeklődőknek bemutatják az adatokkal való munkát azok feltárásától kezdve a mögöttük rejlő történetek kibontásáig. Az előadásokat elismert magyar és külföldi szakértők tartják majd, köztük Beata Biel, lengyel újságíró, a digitális újságírás szakértője – írja a Független Médiaközpont honlapja.

Az “Adattal az újságírásért” kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza az adatújságírást a szakma képviselőihez és az érdeklődőkhöz, módszereket és eszközöket adjon a kezükbe. “Az adatújságírás minden eddiginél szélesebb lehetőségeket és folyamatosan gyarapodó, innovatív eszközöket kínál az újságírónak. Megújítja a történetmondást, átláthatóbbá teszi a feltárt tényeket és folyamatokat. Hatékony eszköz abban, hogy az újságírás ma is betölthesse ellenőrző szerepét” – beszélt az adatújságírás jelentőségéről Móricz Ilona, a Független Médiaközpont igazgatója.

A kezdeményezés keretében több előadást és workshopot fognak tartani a program partnerintézményeiben, az ELTE-n és a Pécsi Tudományegyetemen. A programok az egyetemi tanév második szemeszterében, 2016 februárjában indulnak.

“Az ELTE Média és Kommunikáció alap- és mesterszakos hallgatói számára kiváló lehetőség az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google programjának adatújságírás képzése, mivel a kreatív gazdaság számára fontos készségeket, tudást és attitűdöket sajátíthatnak el. Az ELTÉ-n zajló médiaképzés fontos része a szakma élbolyához tartozó szervezetekkel, illetve szakemberekkel való együttműködés” – nyilatkozta Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék tanszékvezetője a program kapcsán.

Jön az adatújságírás-díj

Az előadások és workshopok mellett a program keretében a Független Médiaközpont szervezésében egy adatújságírás díjat is létrehoznak. Erre diákok, és 30 év alatti fiatal újságírók jelentkezhetnek majd legkülönfélébb, adatújságírással kapcsolatos projektjeikkel. A beérkezett jelentkezéseket egy három tagú, adatújságírókból álló zsűri fogja elbírálni. A nyertes pályamű készítője díjazásban részesül, és lehetőséget kap a projektje megvalósításán szerkesztőségekkel, újságírókkal együtt dolgozni. A pályázatot jövő év elején hirdetik meg, a részletekről az oldalunkonis lehet majd tájékozódni.

“Örömünkre szolgál, hogy az újságírás legfrissebb trendjei iránt érdeklődő fiatalok, adatújságírók azzal is megmutathatják magukat, hogy pályáznak a díjra. Az adatújságírók a nyilvánosan hozzáférhető adatokból dolgoznak, ezeket rendezik értelmezhető, új kontextusba, ez pedig a közösség hasznára válik” – mondta a díj kapcsán Heal Edina, a Google magyarországi vezetője.

Hasonló, fiatal adatújságíróknak szóló díjat indított a Google korábban Csehországban. Az ott meghirdetett adatújságíró pályázat nyertese, Petra Paříková, így összegezte tapasztalatait: “A legtöbb munkáltató számára döntő az állásinterjúkon a korábbi projekteken szerzett tapasztalat. Az, hogy részt vettem a pályázaton, remek lehetőség volt, hogy megszerezzem ezt a szükséges tapasztalatot. Kihívás volt egy valódi projekt-javaslat kidolgozása, hogy a nyilvános forrásokból kinyerjem a szükséges adatokat, betartsam a leadási határidőt. De minden erőfeszítést megért, hogy tapasztalt és tehetséges újságírókkal dolgozhattam együtt, és a projekt sikeres megvalósítása során rengeteget tanulhattam”.

A program részeként, az atlatszo.hu szakmai közreműködésével magyar nyelven is elkészül az Adatújságírás Kézikönyve, amely az adatújságírás iránt érdeklődőknek, valamint diákoknak szól, és az újságírás eszközeit és legfrissebb trendjeit mutatja be. A könyv ingyenes, PDF formátumban 2016 februárjától lesz online elérhető és letölthető. Az atlatszo.hu főszerkesztője, Bodoky Tamás a kézikönyv kapcsán arról beszélt, hogy “az adatújságírás magyarországi elterjesztése azért fontos, mert a magyar sajtóban a vélemények előnyt élveznek a tényekkel szemben. A kézikönyv segítséget nyújthat a magyar újságíróknak abban, hogy közérthető módon prezentálják a mindenkit érdeklő adatokat.”

Az “Adattal az újságírásért” projekt Magyarországon kívül Csehországban, Szlovákiában és Romániában indul el. Az Asimov Alapítvány és a Független Médiaközpont mellett a kezdeményezés regionális partnere a cseh és szlovák Nyílt Társadalom Alapítvány, valamint a romániai Független Médiaközpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik