Média

Márciusra lehet kész az állami mobilhálózat

Adótorony (Adótorony)
Adótorony (Adótorony)
Folyamatosan dolgoznak a hazai LTE450 mobilhálózat kiépítésén az MVM NET Zrt., az Antenna Hungária és a Huawei szakemberei. Azt mondják, 2016 márciusára 95 százalékos országos lefedettség lesz, de már januártól is legalább 70 százalékos.

Feszített tempóban, folyamatosan halad a hazai LTE450 mobilhálózat kiépítése – közölte az MVM NET Zrt., az Antenna Hungária és a Huawei kedden, egyúttal jelezték, hogy a rendszerszállító Huaweitől érkezett első 70 bázisállomás telepítése novemberben fejeződik be. A következő, 185 bázisállomást tartalmazó szállítmány pedig még e hónap végéig megérkezik.

A hazai LTE450 mobilhálózat országos lefedettsége jelenleg 25 százalékos.

Az MVM NET Zrt. az Antenna Hungáriával és a Huawei-jel karöltve Európa első olyan negyedik generációs, vagyis LTE hálózatát építi a 450 Mhz-es frekvencián, amely úgynevezett MIMO technológiát használ. Utóbbi forradalmasítja a jelátvitelt és a korábbi megoldásokhoz képest jobb adatforgalmat biztosít a hálózaton belül. A MIMO technológia kétszeres sávszélességet garantál a hagyományos LTE technológiához képest, így a Magyarországon épülő hálózat valódi innovációnak számít a kontinensen.

Az LTE450 projekt elsődleges célja a kormányzati és iparági igények kiszolgálása. A kormányzati célú felhasználás potenciális célcsoportját az államigazgatási szervezetek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, továbbá az egyéb, állami érdekeltségű vállalatok, valamint a kereskedelmi szektor érintett szegmensei alkotják.

– A jelenlegi munkatempó mellett ma úgy látjuk, jövő év március végéig tartható a hatósági szerződésben vállalt 95 százalékos országos lefedettség megvalósítása – mondta el Krénusz Kornél, az MVM NET Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, optimizmusra ad okot, hogy a rendszer több sikeres tesztelésen átesett és számos kormányzati célú alkalmazásra már használják is teszt üzemmódban. A vezérigazgató azt is elmondta, az LTE450 mobilhálózat az MVM NET által működtetett Nemzeti Távközlési Gerinchálózat részeként a jövőben is elsősorban közcélú feladatokat lát majd el, így közbiztonsági, elektronikus kormányzati, járási hivatalok elektronikus ügyintézési feladatainak ellátásában segít majd. Az MVM NET által kiépített hálózatnak tehát nem célja a lakossági mobiltelefonálási szükségletek kielégítése.

Kápolnai András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az Antenna Hungária mint a vezeték nélküli hálózatok állami kompetencia-központja, több területen, így a bázisállomások helyszíneként szolgáló tornyaival, mikrohullámú összeköttetések biztosításával, illetve a berendezések installálásával és üzembe helyezésével is részt vállal az LTE450 projektben, így bizonyítva sokoldalú felkészültségét és tapasztalatát a mobilhálózatok telepítése és működtetése terén.

Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója a projekt kapcsán aláhúzta, az LTE 450 MHz-es technológia használatával Magyarország a távközlési ipar élvonalába tartozik. A frekvenciatartomány és a hozzá tartozó hálózati, végfelhasználói eszközök egyre népszerűbbek a világon, mert jóval kevesebb bázisállomás kell egy LTE450 hálózat kiépítéséhez, a jelek terjedési mutatói jobbak, mint az eddig használt frekvencia tartományok esetében, a rendszer gyorsabban telepíthető és kiváló fel- és letöltési sebességre képes. A hálózatban működő végfelhasználói eszközök, terminálok száma azonban korlátozottabb, lakossági alkalmazása behatárolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik