Média

Eladják a legnagyobb magyar webáruház felét

edigital extreme digital
edigital extreme digital
Egy dél-afrikai cég vásárolja meg az alapítóktól az Extreme Digital, az egyik legnagyobb webshop felét. Bár a hír már korábban kiszivárgott, ma hivatalosan is megerősítették. A GVH engedélyére viszont még szükség lesz.

A Steinhoff International Holdings bútorkereskedelemmel foglalkozó vállalatcsoport 50,8 százalékos részesedést vásárol az Extreme Digital, az egyik legnagyobb forgalmú, 14 éves múltú magyar online értékesítési portálban. A hírt Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezetője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

A Steinhoff a legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalat Európában, amely lakberendezési és háztartási árucikkekkel kereskedik. A Steinhoff International többek között olyan ismert márkák tulajdonosa, mint a Kika bútoráruházak, vagy a hazánkban idén megjelent kiskereskedelmi lánc, a Pepco.

Robbanás előtt az online lakberendezési piac

A tulajdonosváltásnak köszönhetően néhány napon belül jelentősen kibővül az Extreme Digital termékportfóliója is: a vásárlók az idén november 20-ára időzített Black Fridayen már bútorokat is rendelhetnek az edigital.hu-ról – a karácsonyi vásárlási szezon kezdetét jelző fekete péntek keretében hatalmas kedvezménnyel. A vállalat piacelemzései szerint napjainkban a lakberendezési termékek internetes értékesítése épp robbanás előtt áll a magyar piacon.

„Az Extreme Digital 2001-es megalapítása óta folyamatosan óriási növekedésben van: a hazai online kereskedők közül például mi nyitottunk elsőként bemutatótermet egy nagy forgalmú budapesti bevásárlóközpontban. A későbbiekben jelentős befektetéssel kidolgoztunk egy olyan rendszert, amely készleteink állapotát valós időben jelzi az ügyfeleknek – a fejlett háttérrendszer nélkülözhetetlen volt a külföldi terjeszkedéshez. Ahhoz, hogy tovább növekedjünk, szükség volt egy stratégiai partner bevonására, hogy tudásunkkal és tapasztalatainkkal a nemzetközi piacon tovább erősítsük pozíciónkat. Továbbra is befolyásunk van az Extreme Digital üzleti stratégiájára, ám a Steinhoff Internationallel kötött megállapodás nyomán olyan lehetőségeket kapunk a régiós terjeszkedéshez, amely korábban nem volt számunkra elérhető” – mondta el Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezető igazgatója.

Az eddigi vezetők a helyükön maradnak

Az Extreme Digitalt továbbra is a jelenlegi tulajdonosok, a kereskedés alapítói, Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula fogja irányítani, de a Steinhoff International a csoport többi vállalatának munkájában is hasznosítani fogja az Extreme Digital piacvezetőként megszerzett online kereskedelmi tapasztalatait.

A Steinhoff International tervezett befektetése keretében nem csupán az Extreme Digital többségi tulajdonosa lesz, de tőkét is emel a vállalkozásban. Ennek eredményeként az Extreme Digital üzlethálózata és alkalmazottainak száma is bővülni fog, mivel az európai országokban tervez terjeszkedést. Az Extreme Digital a szomszédos országokat is az itthon bevált hibrid – tehát online és offline árusítóhelyekkel együttesen operáló – üzleti modelljével kívánja meghódítani.
„Nagy szeretettel üdvözöljük az Extreme Digitalt a Steinhoff családjában. A piacvezető magyar online áruház, és annak alapítói tökéletesen illeszkednek több csatornás nemzetközi e-kereskedelmi stratégiánkba, és már nagyon várjuk, hogy velük együttműködve bővítsük ki termékeink és szolgáltatásaink körét a közép-kelet-európai régióban” – nyilatkozta Mariza Nel, a Steinhoff International vállalati szolgáltatásokért felelős igazgatója.

A legnagyobb webshop

Az Extreme Digital a magyar e-kereskedelmi piac legnagyobb forgalmú szereplője a GKI Digital 2015 júliusi adatai alapján. A vállalat az Ország Boltja című versenyen ötödik alkalommal bizonyult a legjobbnak: a 2015-ös év legnépszerűbb szórakoztatóelektronikai webáruháza lett. A 2001-ben megalapított Extreme Digital népszerű webáruháza mellett országszerte 13 szaküzletet működtet. Interneten keresztül cseh, szlovák, román, horvát és szlovén felhasználók is vásárolhatnak az Extreme Digitaltól.

Az árat nem árulják el

A vételárról a felek nem kívántak nyilatkozni, és jelezték, hogy a tranzakciót még a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.

Egyébként a GVH-hoz már beérkezett az engedélykérelem, ugyanis korábban kiszivárgott, hogy az afrikai bútorkereskedelmi cég felvásárlásra vonatkozó kérelmet nyújtott be. Akkor Várkonyi Balázs azonban még azt mondta, hogy nem született döntés, de valóban tárgyalnak befektetőkkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik