Média

Telekom: folytatódó hálózatfejlesztés, növekvő árbevétel

24.hu
24.hu

2015. 11. 05. 12:34

Folytatódik a Magyar Telekom hálózatfejlesztése, emiatt a beruházásokban év végi hajrá várható. Kiderült továbbá, hogy nőtt a bevétel, de csökkent az adózás utáni eredmény. Viszont újra fizetnének majd osztalékot.

Szabó János, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy beruházásokra éves szinten tervezett 105 milliárd forintból mintegy 60 milliárdot költött el a vállalat az év első kilenc hónapjában.

Felgyorsult a szélessávú hálózatfejlesztés

Hozzátette, hogy a szélessávú vezetékhálózat fejlesztése felgyorsult, de a munka nagy része még hátra van, az év végéig további 300 ezer háztartást szeretnének bekapcsolni a szolgáltatásba. Emellett folytatódik a mobilhálózat fejlesztése is, amellyel az év végéig 97 százalékos lakossági lefedettséget szeretnének elérni.

Az MTI tudósítása alapján Szabó János elmondta azt is, hogy a vállalat pénzügyi eredményei alapján megvalósíthatónak látszik az osztalékfizetés az idei év után. Szabó János közölte, hogy a vállalat eladósodottsági mutatója kissé javult, és a ráta csökkenése várhatóan folytatódni fog, közelítve a 40 százalékos szinthez. Javult a készpénztermelés is, és mindez együtt már lehetővé teszi az osztalékfizetést. A társaság korábban legalább 15 forintos osztalékfizetést helyezett kilátásba.

A vezérigazgató-helyettes a társaság kilenc havi teljesítménye alapján arra számít, hogy az év utolsó negyedéve is jól fog alakulni.

A roamingdíj eltörlése nem okoz zavart

Kérdésre válaszolva Szabó arról is szólt, hogy az uniós roamingdíjak kivezetése rövid távon nem lesz számottevő hatással a vállalat gazdálkodására, és várhatóan nem változtat a vállalat hosszabb távú tervein sem. A díjak teljes eltörlése 2017-ben lesz, de egyelőre mindenki számára nyitott kérdés, hogy ez mennyire rendezi át a piacot hosszú távon – tette hozzá.

Nőtt árbevétel és EBITDA, az adózott nyereség viszont csökkent

A Telekom az év első kilenc hónapjában 473,46 milliárd forint árbevételt ért el, ami 2,7 százalékkal nagyobb a bázisidőszakinál, adózott nyeresége 10 százalékkal 24,36 milliárd forintra csökkent, míg az EBITDA 3 százalékkal javult, 143,57 milliárd forintot tett ki.
A kilenc havi eredmények alapján társaság javított éves előrejelzésén és a tavalyival megegyező EBITDA-eredményre számít, míg korábban legfeljebb 3 százalékos csökkenést prognosztizált. Emellett továbbra is a tavalyival közel azonos nagyságú árbevétellel számol 2015-ben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.