Média

Eldőlt, mennyi pénzt kap az NMHH és a közmédia

nmhh (nmhh)
nmhh (nmhh)
Az Országgyűlés döntése értelmében az NMHH 32,3 milliárdhoz jut majd, míg a Médiatanács 481 millió forinthoz 2016-ban. Az MTVA 77,7 milliárd forintot kap jövőre, és az állam a 47 milliárd forint adósságát is átvállalja.

Az NMHH 2016-os költségvetését 112 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés kedden.

Az MTVA közszolgálati hozzájárulásként 69,9 milliárd forintot kap jövőre, ami az idei előirányzatnál mintegy 700 millió forinttal alacsonyabb, míg médiaszolgáltatási díjakból több mint 1 milliárd forintos bevétele várható. Kereskedelmi, vagyongazdálkodási tevékenységéből 6,7 milliárd forintos bevétellel kalkulál a büdzséje, 1,6 milliárddal meghaladva az idei előirányzatot – írja az MTI.
Kiadásai között a legnagyobb tételt a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenysége tesz ki, 68,4 milliárd forintot, az idei 61,4 milliárd után, míg az MTVA összesen 2,6 milliárdot továbbutal a médiatanácsnak és annak hivatalának, valamint a Közszolgálati Közalapítványnak. Az MTVA jövő évi kiadásai között már nem szerepel a 6,2 milliárd forintos törlesztés, mivel a körülbelül 47 milliárd forintot kitevő hitelét az állam átvállalja.
A forrásból 1,7 milliárd kerül a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-hez, míg az idei évre szánt költségvetés az elfogadásakor, az akkor még önállóan működő négy zrt.-hez együttesen 2,4 milliárdot rendelt.
A Magyar Média Mecenatúra program támogatására a forrásból 3,1 milliárd jut jövőre.
Az NMHH 32 milliárd forintos büdzséjének legnagyobb része, csaknem 19 milliárd forint frekvenciadíjakból várható, míg kiadásai között a dologi 10 milliárdot tesz ki, a személyi juttatások és kapcsolódó járulékok 8,9 milliárdot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik