Light

A tudósok megtalálták, mi jön be igazán a nőknek

Mit tippelsz mi az az egyetlen tulajdonság, ami vonzóvá tesz egy férfit az összes nő számára? Kockahas? Tömött bankszámla? Hideg…

A hagyományos sztereotípiák járnak a fejedben: erős, gondoskodó, megbízható, aki minden szempontból a nő támasza lehet? Még mindig hideg…

Egy friss kutatás szerint egészen más áll a háttérben, ráadásul olyan dolog, amivel még maguk a nők sincsenek tisztában, tudat alatt azonban nagyon is hat rájuk.

A North Carolinai Egyetem és a SUNY Buffalo kutatói egy több száz egyetemista résztvevővel végeztek kísérletet. Az eredményeik szerint a nőknek azok a pasik jönnek be leginkább, akik jobb történetmesélők, vagyis: akiknek jobb a dumája!

Az egyik részvizsgálatban a diákok olyan férfiak és nők leírásait olvasták, akikről egyes esetekben a szöveg megemlítette, hogy jó mesélők. Az eredmények azt mutatták, hogy a nők a jó mesélő férfiakat vonzóbbnak találták tartós párkapcsolatra, mint azokat, akik csak elfogadhatóan adtak elő egy történetet, vagy a szöveg nem szólt arról, hogy milyen a beszélőkéjük. A férfiak azonban nem értékelték vonzóbbnak az olyan nők leírását, akiknek jó a szövege.

A szöveges leírás utáni kérdések között olyanok is voltak, amelyek arra kérdeztek rá, hogy vajon az ábrázolt ember népszerű-e, szeretik-e, és hogy jó vezető-e. Az erre adott válaszok mutatták meg, hogy milyen magas státust tulajdonítottak neki a leírás alapján. Nem meglepő, hogy a jó történetmesélőnek mondott férfiakat a női válaszadók magasabb státusba sorolták, viszont fordított esetben a férfi adatközlők nem pozícionálták feljebb a jobban mesélő nőket.

Most még nehéz megmondani, hogy pontosan mi a vonzó a jól mesélő férfiakban. A kutatás szerzői szerint „a történetmesélés képessége azt mutatja, hogy egy férfi mennyire képes megszerezni valamit. A jó mesélők befolyásolhatnak másokat is, hogy magas pozícióra tegyenek szert a társadalomban, egy régebbi kutatás pedig azt mutatta, hogy a nők egyértelműen a magasabb státusú férfiakat részesítik előnyben. Az újdonság a társadalmi helyzet és a történetmesélés képessége közti összefüggés.

Összegezve tehát uraim, az ismerkedést kezdjék minden esetben egy jó sztorival!

(The Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik