Light a világ egy fura hely

Megismételhető Jézus csodája: a víz tizenöt perc alatt tökéletes borrá alakítható

Az új eljárással méregdrága borok tökéletes másolatait képesek létrehozni.

Az Ava Winery nevű startup két alapítója, Mardonn Chua és Alec Lee azután kezdett el dolgozni a szintetikus bort előállító eljáráson, hogy tavaly megkóstolták a méltán híres kaliforniai Napa-völgy egyik borászatának díjnyertes Chateau Montelena Chardonnay-ját, majd meglátták a nyakáról lógó árcímkét.

A két férfi úgy gondolta, hogy hasonlót ők is tudnak készíteni, hiszen végső soron minden csak savak, cukrok, etanol és egy kis varázslat kérdése.

Chua egyébként a British Columbia Institute of Technology, illetve a University of British Columbia biotechnológiai ásza, és Lee sem épp egy nyeretlen kétéves, így néhány hónap alatt tényleg képesek voltak kikísérletezni néhány működőképes formulát.

synthetic-wine2-600x400

A legtöbb alkoholos ital fő elemét, az etanolt etil-hexanoáttal, a gyümölcsös illatért részben felelős aromával, valamint szupertitkos összetevőkkel végül sikerült nagyon közeli másolatot készíteniük az olasz Moscato d’Astiról, majd egy 1992-es Dom Pérignon pezsgőről, melyeket előtte természetesen egy gázkromatográffal, tömegspektrométerrel és más szuperjól hangzó eszközökkel felszerelt laborban hosszan tanulmányoztak, megkeresve az ízért felelős anyagokat, így az etil-izobutirátot, az etil-hexanoátot és átlagember számára még nehezebben megjegyezhető társaikat.

ava2

A páros minden szintetikus bora 85 százalék vizet, 13 százalék etanolt és két százalék varázslatot (cukrot, tanninokat, glicerint és az ízért, valamint az illatért felelős anyagokat) tartalmaz.

De mennyivel olcsóbb az így létrehozott szintetikus ital? Egy 1992-es Dom Pérignon ára most 229 dollárért, azaz 65 ezer forintért kapható, a két tudós viszont ennek törtrészéből megközelítőleg azonos pezsgőt hozott létre, sőt, 499 palackkal forgalomba is hoznak, méghozzá megdöbbentő, 50 dolláros (16 ezer forint) áron.

ava1

Ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben a borokat felválthatják, vagy épp megszorongathatják majd a hasonló alkoholos italok, hiszen a vásárlók minden bizonnyal inkább maradnak majd a termőterületre jellemző eredeti ízeknél, mint egy laborban kotyvasztott másolatért – ez épp olyan, mintha egy több millió darabban fogyott ikonikus sportcipő helyett olcsó hasonmását vásárolnánk meg, hiszen járni abban is lehet, távolról pedig úgysem látszik a különbség.

Az Odditycentral nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik