Light

Szex, erőszak, kábítószer – íme, a legbetegebb magyar rajzfilmjelenetek

24.hu
24.hu

2016. 04. 29. 14:09

A rajzfilmek általában gyerekeknek készülnek, de a Grimm-fivérek óta tudjuk, hogy a mesék bizony nem szenvednek hiányt 18 pluszos elemekből.
Korábban a témában:

Alternatív ördögűzés

Talán a legtöbb különös jelenetet tartalmazó gyerekeknek szóló tévéműsor a Magyar népmesék című sorozat volt. A sok furcsaság közül kiemelkedik A székely asszony és az ördög epizódja. A történet szerint egy katona segít egy ördögnek megszabadulni fogvatartójától, egy asszonytól. Az ördög ezután egy királylány khm… “hasába” bújik.

A katona nem rest, elmegy egy jó kis ördögűzésre, hogy megszerezze magának a pórul járt hölgyet. A királylányt megmentő varázsige a “Bújj ki ördög, mert én akarok belébújni!” lesz. A démon ezután a legrövidebb úton távozik…

YouTube\Ördögűzés

Egy rakás állati tetem

Az 1976-os, Fazekas Mihály történetét feldolgozó Lúdas Matyi – akárcsak az eredeti elbeszélő költemény – igen brutális. A karakterek gyakorlatilag az erőszakból táplálkoznak – míg Döbrögi a zsarnokoskodásból, addig főhősünk a véres bosszúból.

A rajzfilmben akad durva jelenet – így például a megbotozások – mégis gyerekként talán a legmegrázóbb képsor a Döbrögi vadászatán rendezett mészárlás, illetve a halomba dobált tetemek látványa. Gyerekeknek és állatvédőknek nem ajánlott ez a tartalom.

YouTube\Tetemek

Földön guruló fej

Számos mese merít ötletet a középkor idealizált világából. A  Mondák a magyar történelemből sorozata azonban nem finomkodott: fogta a fontosabb középkori történeti forrásokat, és előadta őket.

Az alkotók nem fáradtak azzal, hogy a kútfők nyers elbeszélését gyerekbaráttá varázsolják: kivégzések, levágott fejek, törvénytelen gyerekek. Nehéz egyetlen jelenetet kiválasztani, mert szinte minden epizódban volt legalább egy ilyen részlet. A személyes kedvencünk talán a Kemény Simon című rész.

Az epizód harmadánál láthatjuk Lépes György halálát. Az erdélyi püspök egy török elleni csatában esett el, a rajzfilmet nézve a történelem iránt érdeklődő lurkók hosszú másodpercekig figyelhetik, ahogy a hős levágott feje gurul a földön. Mindezt csak azért, hogy megértsék, milyen durva volt a középkor.

YouTube\Lépes György feje

“GHB” és emberrablás

A mesék Mátyás királyról sorozat központi figurája a bölcs uralkodó volt. A “igazságos” király mindenhol lecsapott, ahol törvénytelenséget vélt felfedezni, a büntetési jelenetek viszont többnyire nem voltak brutálisak.

Mégis akad egy epizód, amelyet mai szemmel talán át kéne gondolni. A Beatrix királyné tréfája című epizódban Mátyás elűzi udvarából az itáliai királynét, és megparancsolja neki, hogy minden számára kedves dolgot vigyen magával.

Beatrix “tréfásan” altatót kever a férje italába, majd magával viszi. Mikor Mátyás magához tér, megtudja, hogy azért lett elhurcolva, mert bizony ő a legkedvesebb a nő számára. Nagy egymásra borulás és kibékülés következik.

A rész szép és jó, de akkor is, ez egy sima emberrablás, a szervkereskedők és az erőszaktevők dolgoznak hasonló módszerekkel.

YouTube\Mátyás király

Kannibál tyúkok

A Kukori és Kotkoda egy boldog, ám konfliktusoktól sem mentes tyúkházaspár életét meséli el. A bonyodalmak alapja a férj lustasága, aki ezzel rendszerint felbosszantja feleségét. A mese hétköznapi problémákra és helyzetekre épít, ebben a rajzfilmsorozatban nem fogunk erőszakot és szexuális tartalmat látni.

Viszont van ez a jelenet. A sztori a szokásos: Kukori szerencsétlenkedik, Kotkoda meg ideges. A háttérben egy hűtő látható, na és mi van benne? Bizony: egy egész csirke. Az alkotók alighanem nem gondolták végig, hogy mi az, ami belefér egy tyúk étrendjébe.

Persze az is lehet, hogy a csirke szándékosan került oda, ezzel a készítők arra utaltak, hogy valójában a tök normális szomszéd is lehet egy elmebeteg, kannibál darabolós gyilkos, aki a hűtőben tárolja áldozatait.

YouTube\Kukori és Kotkoda

Együtt tép az orvos és a zsaru

A Kérem a következőt azon rajzfilmek közé tartozott, amelyet gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhettek. A karakterek külleme és a szituációk inkább a kicsiket, míg a szereplők jelleme és egyes poénok inkább a nagyokat szórakoztatták.

Erre jó példa a Kábítószer című rész. Az epizód arról szól, hogy Bubó és Csőrmester az erdőben zajló drogkereskedelem után nyomoz. A sztori elején egy betépett koala látogat a rendelőbe, ahol a szemfüles rendőr le is kapcsolja a bűnözőt.

Ezután az orvos megkínálja barátját egy tobozzal – azaz szivarral – melyet egy hálás betegtől kapott. Hogy, hogy nem, a tobozban kábítószer van, így a zsaru és a doki együtt tépnek be tőle.

YouTube\Betépett Bubó

Nyomasztó bolygó, ahol alul semmiben lövik az eget

A híres Mézga család utódsorozata, a Mézga Aladár különös kalandjai az eredeti meséhez hasonlóan talán inkább a felnőtt nézőket célozta meg. Az epizódok sok gyerek számára egyszerűen nyomasztóak voltak: furcsa hanghatások, különös világok, érthetetlen poénok.

Az egyik leghátborzongatóbb jelenet a Dilibogyó című részben látható: miközben Aladár és Blöki egy bolygón landolnak, egy helyi lakos légvédelmi ágyúból tüzet nyit rájuk. A figura igen félelmetes, összefüggéstelenül, agresszívan beszél. Ez elmondható a bolygó többi lakójáról is, az epizód emiatt kifejezetten nyugtalanító.

YouTube\Elmebeteg

A rókák kegyetlen élete és halála

Ami a Bambi volt a nyugati gyerekek számára, az a Vuk a magyaroknak. A Fekete István regényét feldolgozó 1981-es rajzfilm többé-kevésbé hűen adja vissza az eredeti mű brutalitását.

A rajzfilmnek nem kell bedőlni: halál, szenvedés, gyűlölet és bosszú, gyakorlatilag ezekre épül a mese. A cuki kis Vuk karaktere és az őt körülvevő világ mögött egy igazán durva sztori áll.

A könyörtelen és szomorú jelenetek miatt – mint amilyen Vuk családjának a kiirtása, a Simabőrű gazdaságában végrehajtott mészárlás, vagy Karak halála – a rajzfilm egy gyerekekre szabott kőkemény természetfilm a kegyetlen vadonból.

YouTube\Vuk

Gengszterfilm egy rajzolt világban

Némiképp kilóg a sorból a Macskafogó, mivel az alkotás egyértelműen nem gyerekeknek készült. A jobb esetben csak a felnőttek számára érthető szituációk, utalások és poénok ellenére több szülő simán odaültette a gyereket a TV elé, had nézzen egy kis “mesét”.

A történeten persze jót szórakozhattak a fiúk és lányok, mert izgalmas volt, akadt benne akció bőven, ráadásul a világ is jól el volt találva. Mellékhatásként a gyerekek megtudhatták, mi az a maffia, terrorizmus, fajgyűlölet és korrupció. E mellé egy jó adag szexuális tartalom is dukált – ilyen például a főgonosz erotikát sugárzó háreme, vagy a Posstásy Júlia nevével fémjelzett Cicadal, a “sötétben kunkorodó farokkal”.

A legtöbb gyerek valószínűleg ebből épp annyira nem értett semmit, mint amennyire a történelmi-, politikai- és filozófiai utalásokból.

YouTube\Cicadal

Kvázi prostitúció

Végezetül, hogy történetünk kerek legyen, íme egy újabb magyar népmese.

A királykisasszony jegyeiben a ravasz szegénylegény a kastély előtt táncoltatja a malacait egy varázsmuzsika segítségével. A királylánynak megtetszik a dolog, és kijön egy malacért. Fizetségképp ruháját kell felhajtania, előbb csak a térdéig. Mivel a disznó magától nem táncol, visszajön egy újabbért, és ismét a testével fizet. Végül a varázstárgyat is megkapja, ekkorra már teljesen meztelenül mutatja meg magát a legénynek.

A végén persze a király kihirdeti, hogy annak adja a lányát, aki megmondja, milyen három különleges jel látható egyszem gyermeke testén. A fiúnak nincs nehéz dolga, pontosan vissza tud emlékezni a látványra.

YouTube\Meztelen királylány
YouTube\Meztelen királylány
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.