Light

Nem evilági zenét hallottak az űrből az Apollo asztronautái

Az Apollo 10-et úgy is szokás emlegetni, mint a holdra szállás főpróbáját. Ez volt a NASA Apollo programjának negyedik emberes küldetése, amely során másodjára jutottak el a holdig. A személyzet Thomas Staffordból, John Youngból és Eugene Cernanból állt. Induláskor az Apollo-egység négy főrészből tevődött össze: a parancsnoki, a műszaki, a holdkomp és a mentőtorony részből. A mentőtorony a sikeres indítás után automatikusan levált és visszatért a Földre.

Az Apollo 10 feladata az volt, hogy a holdhoz érve tesztelje a műszereket, a dokkolásokat, a színes TV-s közvetítést és nem utolsó sorban a kommunikációt. Emellett Stafford és Cernan átszállt a holdkompba, hogy gyakorolják a holdraszállási manővert. 15,6 km-re közelítették meg a holdfelszínt, 8 órás önálló repülést hajtottak végre, majd leválasztva a visszatérő kabint visszatértek az anyahajóhoz.

A küldetésről, amely arról lett híres, hogy minden precízen és pontosan  zajlott le, most előkerült egy felvétel, amelyben az asztronauták valamilyen nem evilági zajról számolnak be. A fura hangok akkor szólaltak meg, amikor a hajó a hold sötét oldalára sodródott. Ekkor a hold árnyékolása miatt megszűnik a föld és a hajó közötti kapcsolat, így a kommunikáció is. Az asztronauták mikor meghallották a hangokat, egymást kérdezgették, hogy ugye te is hallottad.

Úgy hangzik, mint valami fura űrbéli zene!

Hallottad ezt a sípoló hangot?

Ez ijesztő!

Az űrhajósok ezután arról kezdtek tanakodni, hogy jelentsék-e a központnak, amit hallottak. A NASA az észrevételeiket kommentár nélkül az archívumba helyezte, ahonnan még csak most sikerült előásni őket.

Egy későbbi Apollo 15-pilóta, Al Worden szerint a NASA visszatartja ezeket az információkat, pedig az embereket érdekelné, hogy milyen zajt hallhatott a legénység. Ha a hold mögött vagy és a kommunikációs csatornák árnyékolva vannak, de ennek ellenére zenét hallasz a rádióból, akkor mi a logikus magyarázat? – zárja a gondolatmenetét Worden.

Huffington Post

Címlapkép

Ajánlott videó

Olvasói sztorik