Light

Halálra kövezték Szent Istvánt

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 12. 26. 10:00

Első királyunk és édesapja, Géza nagyfejedelem is az István nevet választotta a keresztségben. Nem véletlenül, István diakónus, első vértanú az Egyház egyik leginkább tisztelt személyisége. Hogy miért, arról Nagypál Szabolcsot, római katolikus teológust, az ELTE ÁJK egyetemi adjunktusát kérdeztük.

A hit és a Szentlélek töltötte el

Kezdjük rögtön azzal, mit jelentett eredetileg a diakónus. Ahogy nőtt a krisztuskövetők száma, úgy szaporodott a 12 apostol gondja is. Amikor pedig már maguk a hívek panaszkodtak, hogy az özvegyek gondozása terén különbséget tesznek a közösség csoportjai között, lépniük kellett valamit. Egybegyűjtötték a tanítványokat, és meghagyták:

Testvérek, válasszatok ki magatok közül hét jó hírben álló, bölcs és Szentlélekkel eltelt férfit, és ezeket állítjuk be e munkába. Mi pedig majd az imádságnak és az Ige szolgálatának szenteljük magunkat

– találjuk az Apostolok cselekedeteiben (6,3–4).

Így választották ki a hét diakónust, köztük Istvánt, „akit hit és Szentlélek töltött el” (ApCsel 6,5). István valószínűleg már egyike volt Jézus 72 tanítványának is, lángszavú szónok, társai közül a legkiemelkedőbb. A Szentírás István diakónust párhuzamba állítja Jézussal: csodákat tesz, hirdeti az igét, majd őt is bíróság elé állítják és kivégzik, halála előtt pedig ő is gyilkosai lelki üdvéért könyörög – emeli ki Nagypál Szabolcs.

Érvelése, szónoki képességei miatt ellenfelei vitában nem tudták legyőzni, ezért

fölbujtottak néhány embert, akik ezt állították: ’Hallottuk, amint káromló szavakat mondott Mózes és Isten ellen.’ Így aztán annyira fölizgatták a népet, a véneket és az írástudókat, hogy végül is rárontottak, megragadták és elhurcolták a főtanács elé.

(ApCsel 6,11–12)

Megnyílt a vértanúk hosszú sora

Védőbeszédére a bírák sem tudtak megfelelni, egyre csak nőtt dühük. És akkor Istvánnak látomása volt: „Látom a megnyílt eget, és az Emberfiát, amint Isten jobbján áll!” (ApCsel 7,55)

A főtanács tagjai ezt istenkáromlásnak tartották, ezért a fogukat vicsorgatták, felugráltak a helyükről, egyesek a fülüket is befogták, ne hallják szavait.

A tömeg őrjöngve lökdöste végig Jeruzsálem utcáin, ki a Damaszkuszi kapun, hogy végrehajtsák az ítéletet. „Amikor megkezdték István megkövezését, így imádkozott: ’Uram, Jézus, vedd magadhoz lelkemet!’ Amikor pedig térdre rogyott, fönnhangon kiáltotta: ’Uram, ne ródd föl nekik e bűnt!’ Alighogy ezt mondta, kilehelte lelkét.” (ApCsel 7,58–8,1)

Ezzel pedig István lett az első ember, aki életét áldozta a Jézusba vetett hitéért. Kulcsmozzanat ez a vallás történetében, a diakónus halála a végsőkig komolyan veendő vallássá tette kereszténységet, és elindította az úton, amelynek végén a kereszténység elvált a zsidóságtól – világít rá a teológus.

Nem tudjuk, milyen napon kövezték halálra a később szentté avatott első vértanút, de ünnepe így sem „véletlenül” került december 26-ára, Jézus születésnapja utánra. Az egyházi év üteme a körkörösséget hangsúlyozza: Jézus születése után István nyitja meg a naptárban a vértanúk és szentek hosszú-hosszú sorát.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.