Light

Sokan távol maradtak idén a betlehemi karácsonytól

A palesztin-izraeli viszály a keresztények ünnepére is rányomja a bélyegét Ciszjordániában.

Karácsony ünneplésére készülnek Betlehemben a világ minden tájáról érkező keresztények. A ciszjordániai városban az ünnepet némileg beárnyékolja a palesztin-izraeli viszály, az utóbbi hónapok erőszakhulláma.

A karácsony előtti napon is négy palesztin halt meg. Közülük hárman merényletet próbáltak végrehajtani izraeli célpontok ellen, egy pedig izraeli katonákkal való összecsapásban vesztette életét. Az erőszakhullám rosszul érinti Jézus szülővárosának idegenforgalmát, idén a turisták és zarándokok több mint fele távol maradt. Ez a főleg turizmusból élő helyiek hangulatára is rányomja a bélyegét.

A szokásosnál jóval kevesebben fogadták a hagyományos menet élén Betlehembe érkező Fuád Tual jeruzsálemi latin pátriárkát is, de a Születés Temploma előtti Jászol téren idén is dobokkal és dudákkal, vidám zenével fogadták az egyházi méltóságot.

A pátriárka idén is áthaladt a Betlehemet Jeruzsálemtől elválasztó, a várost nagyrészt körbekerítő nyolc méter magas betonfalon, amit egy évtizede emeltek az izraeli hatóságok, hogy megakadályozzák az öngyilkos merénylők átjutását. A helyiek a falra a földjük kisajátításának és az elnyomásuknak eszközeként tekintenek.

A hagyomány szerint Fuád Tual celebrálja majd a karácsonyi éjféli misét a Születés Templomához tartozó Szent Katalin templomban. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik