Light

A Reszkessetek, betörőkön túl is van élet, de még milyen!

Persze mi is úgy vagyunk ezzel, ahogy a kedves olvasó, hogy nincs tévénk, de azon is csak a Mezzót nézzük, de ha mégis, a töltött káposzta utáni kómát a tévé előtt töltenénk, akkor mi az alábbiak közül válogatnánk. Van ott még, ahonnan Kevin meg az Igazából szerelem jön.

December 24.

14:55 TV2 – Sztárom a párom

Fadíszítés közben ideális program Julia Roberts és Hugh Grant már-már retrónak számító szerelmi története, kedvencünk Hugh Grant lökött lakótársa, plusz élményként pedig némi londoni hangulat is akad. Ha túl korai, semmi gond, adják még az ünnepek alatt, pl. 26-án 21 órától a Viasat 3-on.

16:00 RTL Klub – Dennis, a komisz

A rosszgyerekes filmek kettes számú zászlóshajója Kevin betörőgyalázása mellé. Walter Matthau az idegösszeomlás szélén, cuki szőke kissrác, meg amit akartok.

16:15 Viasat 3 – E.T., a földönkívüli

Egy klasszikus, máig érvényes cukisággal, máig sem túl ciki bábtechnikával és CGI-jal a hazatelefonáló űrlény meséjével nem lehet mellélőni. Ha nem jó az időpont, 25-én is adják.

18:35 Cool – Őrült, dilis szerelem

Kevés olyan chick flick van, amitől nem fullad cukrozott nyálba a jobb ízlésű néző, az Őrült, dilis szerelem egyike ezeknek. Ha másért nem, Ryan Gosling felsőtestéért már önmagában is megérné, amely, mint tudjuk „olyan, mintha photoshopolták volna”. Zseniálisan vicces, és 25-én is vetítik.

18:45 RTL Klub – Wall-E

Bátor választás az RTL-től egy ilyen okos, mély, sokatmondó történetet választani szentestére. Wall-E egy robot, aki a tönkretett, kihalt Földön gyűjtöget a mocsokhalmok között, míg aztán az élet nyomára – és szerelemre bukkan. Végtelenül kedves történet nyakon öntve komoly társadalomkritikával, nem csak gyerekeknek.

20:25 RTL Klub – Reszkessetek, betörők!

Most lebuktatom magam: nem, én ezt valójában egyáltalán nem ajánlom, szerintem ez egy minden ízében rossz, ostoba, és mindennél jobban túljátszott film. De azért fél Magyarország nézni fogja, abban biztos vagyok.

20:45 FOX – Rómeó és Júlia

Shakespeare klasszikusa a nem túl klasszikus, Leó-féle feldolgozásban. Édi-bédi zene, pisztolypárbaly, babaarcú DiCaprio, nagyjából ennyi, de nem is kell sokkal több.

21:00 Viasat 3 Igazából szerelem

Újabb coming out: ami másnak a Reszkessetek, betörők, az nekem az Igazából szerelem. Bármennyiszer meg tudom nézni, meg is szoktam minden karácsonykor két-háromszor, idézem bármikor, és a dramaturgiailag fontos pontokon ugyanúgy pityergek, mintha először látnám. Hibátlan. És 25-én is leadják ugyancsak a Viasat 3-on, meg a Digi Filmen is, nehogy ne legyen elég.

21:20 Duna Életrevalók

Tökéletes, gyönyörű, vicces, érzelmes, mégsem nyálas – így csak a franciák tudnak filmet csinálni. A tolószékes milliomos és a bajkeverőből a legjobb baráttá és gondozóvá avanzsált bevándorló (!!!) története garantál némi fenyőillatű meghatódást.

21:35 Cinemax – Foxcatcher

Ha nem feltétlenül a klasszikus ünnepi hangulatot keressük, akkor a Cinemaxon vetített tavalyi Oscar-esélyes birkózós sportfilm jó alternatíva. Kellően sötét hangulat, klasszikus sportfilmes sztori.

22:25 – RTL Klub A szív bajnokai

Szociálisérzékenység-fejlesztés kései szentestére hajléktalan magányból családtag- és sportcsillagságig.

December 25.

16:25 RTL Klub – Dennis, a komisz ismét pimasz

Lásd fentebb az első rész leírását. Ugyanaz pepitában, újabb bőr lehúzásával, de a zsáner kedvelőinek tetszeni fog.

18:05 AXN – A Da Vinci-kód

Szintén a nem klasszikus karácsonyi filmeket kereső nézőknek szól az AXN ajánlata Tom Hanksszel és az elmúlt évtized egyik legnagyobb könyvsikerével.

18:45 TV2 – Jégkorszak 4

Eggyel klasszikusabb ajánlat a közepestől felfelé: az őskori jószágokból álló baráti kör négyes számú kalandja. Motkány, mamut, kardfogú tigris, hó, jég, ökörködés, cukiság – nem lehet vele mellélőni.

20:40 RTL Klub Reszkessetek betörők – Elveszve New Yorkban

Szerintem ezt sem kellene senkinek megnézni, de hiába is mondanám, szóval kerekedjék felül a közszolgálat a véleményemen: Kevin második kalandja is érkezik. Meg a 3. is, 26-án, de nincs az az Isten, hogy azt ajánljam, nézzen utána, aki ilyen önkínzásra vetemedik.

21:00 Viasat 3 – Harry Potter és a Tűz Serlege

Oké, ez már a negyedik rész, de szerencsére a Potter-széria filmjei külön-külön is megállnak. Ez az a film, amiben elkezdenek egészen komolyra fordulni a dolgok, az addigi mérsékelten ijesztő ifjúsági vonal itt fordul át komor, sötét, sokszor kimondottan para hangulatba.

21:00 Super TV2 – Álljon meg a nászmenet

Újabb retró mozi karácsonyra, ezt is többször vetítik. Julia Roberts inkább szép, mint tehetséges, de összességében nézhető, kedves történet ez az elköteleződéstől krónikusan megriadó nőről és megmentő szőke ezüsthajú hercegéről.

21:10 Duna – Legyetek jók, ha tudtok

Az európai filmgyártás egyik legkedvesebb klasszikusa egyházról és hitről, valamint a kettő különbözőségeiről, annyi szeretettel, amit ritkán látni filmen.

21:30 M2 – Hungarian Rhapsody – Queen – Live in Budapest

Egy különleges ajánlat is akad az ünnepre: a magyar könnyűzene történetének egyik, ha nem a legfontosabb koncertjéről, amikor Freddie Mercury meg akarta venni a Parlamentet és elénekelte a Tavaszi szélt.

22:00 Cinemax – Whiplash

Ez volt a tavalyi év talán legerősebb filmje, nyert is Oscart, mindjárt hármat, ezzel tölteni karácsony első estéjét tehát igazi minőségi választás. Multimilliomos helyett őrült zseni lesz a jazzdobos.

23:30 AXN – Az utolsó éjjel

Az AXN látványosan nem tervezett karácsonyi tematikát, cserébe elővett pár hatalmas filmet. Itt van például ez, ami a Harcosok klubja mellett holtversenyben Edward Norton legjobb mozija. Hősünk holnap börtönbe megy, de az utolsó éjszakája azért még izgalmasan alakul. Igazi nehézbombázó.

December 26.

15:00 HBO – A galaxis őrzői

Az HBO nem szórakozik, karácsony második napján egy Marvel gigamozit kínál. Ha nem vagy szuperhős-fan, ez akkor is tetszeni fog, van benne cukiság, izgalom, minden.

18:30 Pro 4 – Az ötödik elem

A Pro 4 sem kimondottan karácsonyozik, cserébe megmenti a világot. Bruce Willis, Milla Jovovich, dolgok, amelyek szuperzöldek, és a legmenőbb operaária, amit a modern kor adott nekünk.

18:45 RTL Klub – Merida, a bátor

Az RTL beválasztott egy újabb erős, okos animációt, ezúttal skót harcos leánnyal, sztereotípia-rombolással.

18:45 TV2 – Shrek

Ezt is tizenhétezer-hetvenkilencszer láttuk ugyan, de ha valaki mindenképpen most akar nosztalgiázni kicsit, nosza.

19:35 Duna – T.S. Spivet különös utazása

Egy egészen különleges, nehezen körülírható film, talán azzal tudom legjobban érzékeltetni a hangulatot, ha annyit mondok: ugyanaz a Jean-Pierre Jeunet rendezte, aki a feledhetetlen Amélie csodálatos életét.

20:00 HBO – Liza, a rókatündér

Az év legsikeresebb magyar filmje máris nézhető tévében, még ha csak az HBO-n is. Liza szegény, mást sem akar, csak szerelmet, de udvarlói egy átok miatt folyton szörnyet halnak. Bizarr felütés? Az, ennek ellenére egy különösen vicces, kedves mese ez, üdítően egyéni stílusban.

20:45 Cool – Sherlock Holmes: Árnyjáték

Ugyan ez egy folytatás – és az első rész csak januárban lesz – de önmagában is simán érthető, szórakoztató, és mint minden valamirevaló Sherlock-sztori, bazi izgalmas is. Robert Downey Jr. mint Sherlock, Jude Law mint Watson, és egy fordulatos detektívsztori felpörgetendő a bejglitől lelassult agyat.

22:05 Story TV – Értelem és érzelem

Jó ideje meggyőződésem, hogy a tél arra van kitalálva, hogy brit klasszikus irodalmat olvasgassunk, és ha most nincs is igazi tél, azért egy Austen-klasszikusra mindig akad ürügy, még ha csak film is. Miután megkönnyeztük a középkorú Emma Thompsont az Igazából szerelem megcsalt feleségeként, ebben megnézhetjük hamvas fiatalságában, főkötőben.

23:20 Viasat 3 – Halálsoron

A Viasat 3 nem cicózik, élesen elvágja azt a karácsonyosdit egy Stephen King klasszikussal, annak minden borzalmával együtt. Azért ez egy gyönyörű film, az ominózus villamosszékes jelenet alatt meg nyugodtan menjünk ki egy pisi/rántotthús/kakaóscsiga körre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik