Light

Miért töltik a japánok a karácsonyt a KFC-ben?

Japánban a karácsony nem számít ünnepnapnak, de ez persze nem azt jelenti, hogy a családok ne ünnepelnének valamit december 25-én. Ez a valami pedig a…

Rántott csirke

Az egész 1974-ben kezdődött, amikor a Kentucky Fried Chicken többfrontos médiakampányba kezdett Japánban. A gyorsétterem promóciója olyan sikeresnek bizonyult, hogy ma -30 évvel a Christmas Chicken kampány után – a KFC ünnepi kosara legalább annyira a japán szokásrendszer részévé vált, mint itthon a halászlé vagy a bejgli. A nagyjából 40 dollárba kerülő kosár olyan népszerű, hogy már napokkal az ünnepek előtt érdemes megrendelni. De miből áll a japánok ünnepi vacsorája? Egy adag rántott csirkéből, káposztasalátából, borból, pezsgőből és egy kis desszertből.

Innen Magyarországról nézve kicsit érdekes lehet ez a fajta ünnepi kultúra, ám ilyenkor érdemes belegondolni, hogy Japánban a kereszténységnek még közel sincs akkora története, mint mondjuk Európában. Többek között emiatt sem tud a karácsony olyan vallási, spirituális alapokon állni a Távol-Keleten, mint a világ más részein.

James Cooper, a WhyChristmas.com oldal alapítója a Huffington Postnak elmondta, hogy Japánban a karácsony leginkább a Valentin naphoz áll közel. Nekik ez egy szép nap, amikor együtt lehet lenni a baráttal, barátnővel, vagy éppen a családdal – zárja a karácsonyszakértő Cooper.

(Huffington Post)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik