Light

Bármennyi nyelvet megtanulhatsz, ha ezeket a tanácsokat követed

Van ez a szakállas csávó, Matthew Youlden. Kilenc nyelven folyékonyan beszél és egy tucatot ért - ebből mutat egy kis ízelítőt a videóban. Matthew jelenleg Berlinben él, egy irodában dolgozik. Nyelvtudása olyan szintű, hogy sokáig még a vele egy asztalnál ülő, különféle nemzetiségű munkatársai sem tudták kitalálni, melyik az anyanyelve.

Szóval, ha valaki, hát ő tudja, hogyan kell nyelvet tanulni. Azzal szenvedsz, hogy magadra kapj egy második, esetleg első idegen nyelvet? Kövesd ezeket a tippeket és menni fog! Íme, a srác tanácsai:

  • Tudd, hogy miért csinálod!

Nyilvánvalónak tűnik, sokaknak mégsem egyértelmű: ha nem vagy tisztában a miértekkel, akkor hosszú távon nagyon nehéz lesz elkötelezettnek maradni. Van, akit külföldi példaképének életrajza motivál, másokat egy együttes számai – bárhogy is van, sose felejtsd el, hogy miért vágtál bele a tanulásba.

  • Találj hozzá egy társat!

Matthew jó pár nyelvet ikertestvérével, Michael-lel közösen tanult meg. A fivérek motiválták egymást: a jó öreg, tesók közötti versengés volt a tanulás alapja. Az első nyelv, amit együtt megtanultak, a görög volt – nyolc évesen. “Amikor észrevette, hogy nekem valami jobban megy, irigykedett és belehúzott ő is – ez persze oda-vissza működött” – mondja a nyelvzseni.

  • Beszélj magadban!

Furán néznek rád a villamoson, mert magadban motyogsz? Na és! Ha nincs kivel beszélgetni, beszélgess magaddal. Ez azért is jó, mert szokod a dolgot, és így nem jössz majd zavarba, amikor tényleg egy másik emberrel kell az adott nyelven szóba állni.

  • Tanulj használható tudást!

Ha az a célod, hogy megtanulj beszélni egy idegen nyelvet (mert szeretnél egy külföldivel beszélgetni, vagy utazgatnál, vagy mert kínaiul akarsz rendelni a sarki kínainál), akkor koncentrálj a mindennapi, használható tudásra és ne vessz el a nyelvkönyvek világában. Ha viszont az a célod, hogy antik görög drámákat fordíts magyarra, akkor nem vagy sokkal beljebb azzal, ha el tudsz csevegni egy görög turistával az időjárásról.

  • Találd meg benne a szórakozást!

Sokkal, de sokkal könnyebben tanulsz, ha van benne valami poén is. Matthew például görög zeneszámokat írt és hallgatott, neki ez jött be. Lehet például, hogy megpróbálsz rádiójátékot írni egy barátoddal az adott nyelven. De rajzolhatsz képregényt is, a lényeg, hogy jól érezd magad. A nyelvtanulás-, és használat kreatív folyamat, amit nem segít a folyamatos (ön)fegyelmezés.

  • Viselkedj úgy, ahogy egy gyerek!

A gyerekek könnyebben tanulnak idegen nyelvet, mint a felnőttek, ez tény. Az is bebizonyosodott, hogy nem azért, mert koruk miatt alkalmasabbak rá, hanem mert úgy viselkednek, ahogy a gyerekek: nem félnek hibázni, keresik a játék lehetőségét, kíváncsiak. Ezért van, hogy a legtöbben, akik -bár sokáig tanultak egy adott nyelvet- nem mernek megmukkanni: félnek a hibáktól, félnek, hogy mások ezért kinevetik őket. Ez butaság. Merj hibázni, abból tanulsz!

  • Lépj ki a komfortzónából!

Persze, az lenne az ideális, ha egyből úgy tudnál megszólalni angolul, mint Brad Pitt a filmvásznon. De ez nem így működik. Lesznek hibáid, és emiatt lehet, hogy kellemetlenül érzed majd magad – de ez  folyamat része. Minél többször kockáztatod meg az idegen nyelv használatát, annál magabiztosabb leszel és annál kevesebbet hibázol. Ne feledd: a siker ott kezdődik, ahol a komfortzónád véget ér. Kockáztass bátran!

  • Tanulj meg hallgatni!

Mielőtt beszélnél, hallgasd meg, hogy beszélnek mások, akik azzal a nyelvvel születtek. Próbáld utánozni a kiejtést. Minden nyelv tele van olyan hangokkal, amelyek az anyanyelvben nincsenek – ezek kiejtését el kell lesni, nem megy máshogy.

  • Nézd, hogy beszélnek mások!

Lásd előző pont. Ehhez jön pluszban, hogy nézel is, és nem csak hallasz: bátran nézd az anyanyelviek szájmozgását bizonyos hangok, szavak kiejtésekor. Próbáld utánozni. Ezért jó, ha anyanyelvi filmeket, TV-műsorokat vagy youtube-videókat nézel. Találd meg azt a területet, ami érdekel – legyen bár a kedvenc sorozatod, a Trónok Harca vagy a Last Week Tonight John Oliverrel eredeti nyelven – és nézd rendszeresen.

Gyerünk, csináld! Minden áldott nap kell valami, ami az adott nyelvhez köt: írj e-mailt, fórumozz, olvass, nézz filmet, hallgass rádiót. Mindegy mit csinálsz, csak csináld. Próbálj találni valakit, akivel beszélgethetsz. Szólíts meg turistákat. Beszélgess a kínai büféssel. Ne aggódj amiatt, hogy egy anyanyelvűhöz képest gyengébb a tudásod: egyrészt ők sem beszélik a te nyelvedet, másrészt mindenkinek imponál, ha a saját nyelvén szólsz hozzá. Még egy brit focihuligán is -feltéve, hogy józan- a legnagyobb örömmel és türelemmel fog csacsogni veled. Hiszen az ő nyelvét próbálod beszélni!

Olvasói sztorik