Light

Gerendai: a rezsicsökkentés jót tett a Szigetnek

Gerendai Károly (Array)
Gerendai Károly (Array)

Ma kezdődik a fesztivál, Robbie Williams indít a nagyszínpadon, az egyik legnagyobb kérdés pedig az, nullszaldós lesz vagy sem. Az alapító szerint a cél az, hogy ne függjenek az államtól.

A szervezők rekordlátogatottságra számítanak és idén várják a kezdetek óta számított hétmilliomodik látogatót, a Hír24 pedig kinn volt már akkor, amikor még csak nagyon kevesen, ide kell kattintani a pompás kis galériáért. De vajon a húszéves Gerendai Károly ma ki tudna menni a Szigetre? A húszéves már talán igen, ha nagyon akarná, össze tudná rá spórolni a pénzt, mondta az alapító a Népszavának adott interjújában.

Ugyanis a napijegy ára a tavalyi 16-ról 18 ezerre ugrott, de ez Gerendai szerint kifejezetten méltányos. Ennek ellenére idén több magyar vett jegyet, mint tavaly vagy tavalyelőtt, „tehát egyelőre nem csökken a magyarok száma, hanem nő. Mi lehet az ok? Az alapító szerint a magyarok körében kezd újra divat lenni a Sziget,

„meg talán az adó- és a rezsicsökkentés miatt marad egy kicsivel több pénze az embereknek, hogy elmenjenek szórakozni.” A Rezsidémon a korsó sört nem jóárasította, az marad idén is 650 forint.

Terebélyesedett is a Sziget, megnövelték az A38 sátor befogadóképességét 14-ről közel 20 ezerre és a Nagyszínpad nézőterének mérete is megnőtt: az eddigi 55-60 ezres kapacitás kibővül 75-80 ezerre. Túl olcsó poén lenne mindezt Rogán Antal házának növekedéséhez hasonlítani, nem is tesszük. Idén a Sziget fesztivál 50 milliós állami támogatáshoz jutott, ami a költségvetésük 1,3 százaléka, „ebből kifolyólag nehéz azt állítani, hogy az állami támogatás jócskán segítene bennünket.”

 Kép: Hír24 / Berecz Valter

„Az már egy másik kérdés, hogy nem is kértünk több pénzt az államtól, mint amennyit kaptunk. Továbbra is azt szeretnénk, hogy a piacról, a felhasználók által oldódjon meg a finanszírozás; ne az állam jóindulatától függjenek rendezvényeink.” A reklámadó bevezetésével ugyanakkor 55 milliós költséget akasztottak Gerendaiék nyakába és az is több tízmillió forintjukba került, hogy nemrég kötelezővé tették, hogy az Országos Mentőszolgálatnak kell biztosítania a fesztiválok egészségügyi ellátását.

„Ha mérleget vonnék, hogy az állam idén mennyi terhet tett a nyakunkba, és mennyi segítséget nyújtott, akkor bőven mínuszban vagyunk. Bár kapunk 50 millió forint állami támogatást, de van 130 millió forint többletköltségünk.”

Zajfronton rendben

A Duna mindkét oldalán vasárnap és hétfő éjszaka mért adatok alapján a Sziget fesztivál zajszintje idén sem haladta meg az előírt határértéket – mondta Gerendai Károly az MTI-nek.

A főszervező elmondta: a fesztivál hangpróbája alatt öt helyszínen végeztek méréseket. A budai oldalon szinte nem is lehetett hallani a szigetről szűrődő zajokat, itt 47-48 decibelt értéket mértek, a megengedett 55-tel szemben. A pesti oldalon 52 decibel volt a legnagyobb érték, ami decibelben számolva csaknem a fele a megengedettnek – fűzte hozzá.

A főszervező hangsúlyozta: a szigeten még nem indult el az összes program, ugyanakkor a hangpróba alatt már érzékelni lehetett a kiszűrődő zajokat, sokszor a közönség morajlása is mérhető volt.

Mint elmondta, a héten várható nagy hőség miatt a környék lakosainak fel kell készülniük arra, hogy a nyitott ablakon keresztül várhatóan jobban behallatszanak a szigetről kiszűrődő zajok. “A meleg levegő pedig eleve kedvez a hang terjedésének, míg a párás vagy szeles időben a zajokat elnyomják a környezeti hatások, mint például a szél hangja” – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyszínpad hangereje sokkal erősebb, mint az éjszakai programoké: este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő. Hangsúlyozta: a fesztivál szakemberei a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik majd a zajszintet és mindent megtesznek annak érdekben, hogy azt a határértékén belül tartsák.

Erős line up

A tavalyi nézőcsúcshoz hasonlóan idén is több mint 400 ezer látogatót várnak a fesztiválra, amelyen a megszokott színes koncertkínálat mellett utcaszínház, cirkusz, művészeti helyszínek, sportolási lehetőség és civil szervezetek programjai is várják a látogatókat.

A 23. alkalommal megrendezett fesztivál idei külföldi húzónevei közé tartozik a Kings of Leon, Ellie Goulding, Avicii, a Kasabian, a Limp Bizkit, a Foals, a Marina and the Diamonds, a Gogol Bordello, a Maccabees és az End Showt prezentáló Martin Garrix.

A hazai előadók közül színpadra lép mások mellett a Péterfy Bori & Love Band, a Kistehén, a Carbonfools, a Kiscsillag, a Magashegyi Underground, a Wellhello, a Bin-Jip Erik Truffazzal, Fábián Juli & Zoohacker, a Vad Fruttik, a Hiperkarma és a 30Y.

A fesztivál világzenei színpadának kínálatában idén a cigányzene áll a középpontban, emellett erősödik a KultúrZóna is, benne a Fidelio Színpaddal, amely az opera, a komolyzene és a dzsessz otthona lesz.

A Sziget fesztivál csatlakozott Áder János köztársasági elnök kezdeményezéséhez, az Élő bolygónk klímavédelmi kampányhoz. Gerendai Károly elmondása szerint segíteni szeretnének abban, hogy minél többen megismerjék a felhívást, és aláírják azt a petíciót, amelynek célja, hogy a decemberi párizsi klímacsúcson érdemi döntések szülessenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik