Light

Füred a legpofátlanabb: 500 forint a parkolási csúcstarifa

Balaton (Array)
Balaton (Array)

Siófokon és Balatonfüreden a legdrágább a strandbelépő, ezer forint. A parkolójegy sem sokkal olcsóbb, Füreden a kiemelt parti zónában ötszáz forintot kell fizetni óránként.

Bár Siófokon az idei szezon előtt a város képviselő-testülete többször is ráfordult a fizetőparkolók számának a csökkentésére, az ígérgetésekből mindössze annyi valósult meg, hogy a partra vivő kis aranyparti utcákban már nem kell fizetni – írja a sonline.hu. A többi helyen viszont maradt az egységes, 360 forintos nyári óránkénti tarifa. Érdemi megoldás már csak azért sem születhetett, mert mint kiderült, a Balaton-parti parkolók pályázati támogatásból épültek és cserébe bevételt kell hogy produkáljanak – nem is akármeddig, húsz évig.

Balatonfüreden még rosszabb a helyzet: az 500 forintos óradíj mellett még meg is hosszabbította a „nyarat”, azaz azt az időszakot, amikor fizetni kell a várakozásért. Tihanyban 400 forint a csúcstarifa, Keszthelyen a kiemelt övezetben is csak 240.

Zamárdiban Csákovics Gyula polgármester szerint egyértelműen a fesztiválok bevétele teszi lehetővé, hogy a jelentős fenntartási költség ellenére se kérjenek pénzt a strandolásért és a parkolásért. Balatonszárszón is évről-évre felmerül a strandbelépő bevezetése, az idei szezon előtt is volt rá egy koncepció, de mint mindig, végül elvetették. Balatonmáriafürdőn ellenben nem sokat vacilláltak korábban, amikor bevezették a fizetőparkolást a strandnál, annak ellenére, hogy ez csak városokban jellemző. Az elmúlt években azonban már újra ingyenes a parkoló, kiderült ugyanis, hogy többe került a fizetőparkolás fenntartása, mint amennyi hasznot hozott. Úgy döntöttek, inkább a helyi adót emelik meg 30 százalékkal.

Siófokon hat éve ezer forint a Nagystrand felnőttjegye főszezonban, ám így is ez a legdrágább belépő a tó körül. Azóta Füred is felzárkózott strandbelépő-árával Siófokhoz. Keszthelyen öt éve még 990 forintot kértek, idén már csak nyolcszázat. A többi fizetős strandon 450-750 forint egy jegy – összesítette a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik