Light

Európa 5 legjobb fesztiválja

Mindegy, hogy az elektronikus, a metál, a hip-hop vagy épp a világzene a kedvence, ezen a listán biztos, hogy talál kedvére valót.

Ha álmodból felébresztve sorolod az 1970-es Glastonbury fellépőit, és pontosan tudod, melyik fesztivál született egy kocsmapult mellett, vagy azt, melyik nagyfesztivál zsebelte be 2014-ben – zsinórban amúgy másodszor – a legjobbnak járó European Festival Award-díjat, nos, akkor gratulálunk, vérbeli fesztiválprofi vagy, akinek ez a lista nem tartogat semmilyen újdonságot.

A többieknek viszont érdemes végigböngészniük, pláne akkor, ha szeretnének megtudni néhány érdekes részletet azokról a fesztiválokról, melyek minden év június-július-augusztusában lázba hozzák Európát.

Disclaimer: a fesztiválokat a megrendezésre kerülésük sorrendjében listázzuk.

1. Ahova 25 perc alatt elfogy minden jegy – Glastonbury

Mikor: minden év június utolsó hétvégéjén (5 nap)
Hol: Pilton, Somerset, Nagy-Britannia
Mit: Össz-zenei fesztivál

Ki hinné, hogy mikor 1970-ben egy bizonyos Michael Eavis, a saját farmján (!) útjára indította a Glastonbury fesztivált – akkor még Pilton néven -, a belépőkért mindössze egy fontot számoltak fel. És a jegy mellé ráadásnak még egy ingyen pohár tejet is adtak.

Hát, változnak az idők. Az emlegetett egyfontos fesztiválbelépő azóta 220 fontba kerül, és ingyen tej sincs hozzá. A Worthy Farmra látogató fesztiválozók most a pénzükért cserébe olyan előadókat kapnak, mint Lou Reed, Johnny Cash, Stevie Wonder, Beyoncé, Lady Gaga vagy épp Joe Cocker. Hogy csak néhány nevet említsünk azok közül, akik az elmúlt években megfordultak a Glastonburyn. Csoda, ha a 2015-ös fesztiválra tavaly ősszel 25 perc alatt elfogyott 135 ezer jegy?


Kép forrása: Europress 

2. Diáktüntetésből nagyfesztivál – Exit

Mikor: minden év július második csütörtökétől (4 nap)
Hol: Novi Sad, Péterváradi vár, Szerbia
Mit: Össz-zenei fesztivál

A ma már többszörösen díjnyertes, szerb zenei fesztivált először 2000-ben rendezték meg a Péterváradi várban. Egy kormányellenes diáktüntetés avanzsált zenei fesztivállá, amit azóta minden évben megrendeznek. Fennállása óta 60 országból, több mint 2 millió embert látott vendégül és foglalkozott vele a CNN és a New York Times is.

3. Sohaország Antwerpentől délre, Brüsszeltől északra – Tomorrowland

Mikor: július utolsó hétvégéje (3 nap)
Hol: Boom, Belgium
Mit: EDM – elektronikus tánczene

A világ alighanem legnagyobb elektronikus zeneünnepét 2005-ben rendezték meg először olyan fellépőkkel, mint Push, Armin van Buuren vagy Technoboy. A többszörösen díjnyertes fesztivál azóta betöltötte tizedik szülinapját is, ebből az alakalomból tavaly két hétvégén is örülhettek az elektronikus zene rajongói.

4. Egy kocsmapult mellett született – Wacken Open Air

Mikor: július 30. – augusztus 2. (3 nap)
Hol: Wacken, Schleswig-Holstein, Németország
Mit: Rock-metál

Ami a Tomorrowland az elektronikus zene rajongóinak, az a Wacken Open Air a metálarcoknak. Thomas Jensen és Holger Hübner hívta életre egy baráti sörözés után. Először 1990-ben rendezték meg és sokáig egészen aprócska fesztiválnak számított, aztán 1998-ban jött az áttörés: azóta 3 szabadtéri színpadon és egy sátorban várják a heavy metál szcéna legjelentősebb előadói a 70 ezres közönséget.

5. Egy hét a szabadság szigetén – Sziget

Mikor: augusztus 10-17. (7 nap)
Hol: Budapest, Hajógyári-sziget, Magyarország
Mit: Össz-zenei fesztivál

Tudtad, hogy a magyar nagyfesztivál 2014-ben, zsinórban másodszor zsebelte be a legjobb európai nagyfesztiválnak járó European Festival Award-ot? És azt, hogy a Szigetre idén már a pénztárcádat sem kell kivinned? A Telekom Mobiltárca szolgáltatásának köszönhetően idén a telefonod is bőven elég lesz ahhoz, hogy felhőtlenül bulizhass Robbie Williams, Avicii vagy épp a Gogol Bordello koncertjein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik