Light

Annyira meleg volt tegnap, hogy két végén égettük a villanyszámlát

ventillátor (Array)
ventillátor (Array)

Új nyári rekord született az áramfogyasztásban, de majdnem a téli rekordot is megdöntöttük.

Új nyári rekordot ért el kedden az ország áramigénye, sőt megközelítette a télit is, írja a Világgazdaság és a Napi Gazdaság szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai alapján.

A Napi Gazdaság szerint a terhelés 6450 megawatt körül mozgott délután egy óra körül. Az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelés a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt, a tavaly nyári csúcs pedig 6050 megawatt. Egy nyári munkanapon átlagosan 110-115 gigawattóra az ország villamosenergia-fogyasztása. A téli rekord – 2007 novemberé­ben – 6602 megawatt volt.

A Világgazdaság megjegyzi, hogy a terhelés nyári csúcsa egyre jobban közelíti a télit. Azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egy fok emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli a rendszert. Ez napi 1500-2000 megawattóra pluszáramot jelent, ami 500-600 háztartás egész éves fogyasztása.

A hőségben az átviteli rendszer terhelése jelentősen megnő, miközben az átviteli kapacitás némileg csökken. Mindkét lap kiemeli, hogy a Mavir hálózata stabil, a hőség nem okozott az ellátás biztonságát veszélyeztető műszaki problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik