Light

Vakáció: saját barátaiktól óvja gyerekeinket a rendőrség

Tinik (Array)
Tinik (Array)

Figyeljünk oda a gyermekekre az iskolai szünidőben is - kéri a Budapesti Rendőr-főkapitányság, amely néhány hasznos bűnmegelőzési tanáccsal segítené a szülőket.

“Nyáron a gyermekek a szokásosnál jóval nagyobb százalékban hagyják el otthonukat, hogy kalandot keresve felfedezzék a világot” – írják a rendőrség honlapján. “Amennyiben ismeretlen, gyanús személy különféle ürügyekkel azt próbálná elérni, hogy vegyék elő mobiltelefonjukat, javasolják nekik, hogy forduljanak felnőtthöz, ne vegyék elő, ne adják át  telefonjukat az idegennek. Ha értékeiket erőszakkal próbálják meg elvenni tőlük, akkor minél hangosabban hívják fel magukra a figyelmet, kérjenek segítséget, de emellett próbáljanak meg higgadtak maradni – tanácsolják a rendőrök.

“Nyáron, amikor a gyerekek hosszabb ideig vannak felügyelet nélkül, könnyebben kerülhetnek rossz társaságba.” A csellengők hamarabb nyúlnak alkoholhoz, cigarettához, kábítószerhez. A fiatalok az első pohár alkoholt, az első cigarettát, kábítószeres tablettát – az esetek döntő többségében – nem idegentől, hanem barátaiktól, közvetlen ismerőseiktől kapják. A gyerekek látva, hogy társaik mit csinálnak, sokkal könnyebben bele mennek a rossz dolgokba, akár csak annak kipróbálására, ami később függőséget is okozhat. A szülőknek fontos tudni, mikor és hol van a gyerek, kikkel tölti szabadidejét. A szünetben több lehetősége adódik a fiataloknak a kikapcsolódásra, szórakozásra, ezért ilyenkor fokozott figyelmet igényelnek.


Fotó: Neményi Márton

A rendőrség külön felhívja a figyelmet arra, ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el tőle semmit. Idegenek autójába végképp ne üljenek be, még akkor sem, ha az illető kedvesnek tűnik, vagy azt állítja, hogy a gyermek édesanyja küldte. A gyerekeknek fontos tudniuk, hogy ezekről az esetekről mindig érdemes beszámolni a szülőknek, akik gondoskodjanak arról, hogy a gyereknél mindig ott legyen az elérhetőségük, és ők is tudják, kihez fordulhatnak segítségért. “Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjenek tőle segítséget!”

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik