Light

5 perc alatt megtudhatod, túléled-e a következő 5 évet

idő (Array)
idő (Array)

Tudósok egy olyan rövid online tesztet állítottak össze, amiről azt állítják, pontosan megmutatja, milyen esélyekkel hal bele valaki a következő öt évbe.

Kapcsolódó cikkek

A nőknek csupán 11, a férfiaknak 13 kérdésre kell válaszolniuk, hogy 80 százalékos pontossággal kiderüljön, milyen esélyük van a halálra – mondják a ma reggel elindult UbbLE nevű brit weboldal kutatói.

A tesztet 40 és 70 év közöttieknek tervezték, és a kitöltése ingyenes. A kérdések között van életmódra, családra és tágabb egészségügyi történetre vonatkozó is, de például súlyról, diétáról és alkoholfogyasztásról nem tesznek említést. A kutatók azt mondják, a legerősebb kérdés egyszerűen az, hogy „mennyire érzi egészségesnek magát valaki”. A kérdéssort összeállító tudósok szerint kutatásuk – amelynek eredménye szintén ma jelent meg a Lancet nevű szaklapban – a valaha összeállított eddigi legpontosabb ilyen jellegű indikátor.

A férfiaknak és nőknek feltett kérdések kicsit különböznek, tükrözve azokat a változatos tényezőket, amelyek a két nem egészségét befolyásolják. A teszt kitöltése után minden válaszadó kap egy százalékos kimutatást arra, hogy milyen eséllyel halhat meg a következő öt évben. Emellett a válaszolók egy úgynevezett „Ubble számot” is kapnak, ami azt az átlagéletkort mutatja, amelyikben általában ugyanaz a százalékos esély arra, hogy öt éven belül életét veszti valaki. Például ha valakinél az „Ubble szám” 26, a százalék pedig 0,2, ez azt jelenti, hogy általában a 26 éveseknek vannak ilyen esélyei arra, hogy meghaljanak a következő öt évben. Vagyis ha valaki 40 évesen tölti ki a tesztet a fenti eredményekkel, az jó hír. Ha viszont valakinél az úgynevezett „Ubble szám” magasabb, mint a valódi életkora, akkor ez egy figyelmeztetés arra, hogy itt az ideje elkezdeni az életmód-változtatást.

A tesztet 500 ezer brit önkéntes segítségével állították össze, akiktől öt éven keresztül gyűjtöttek adatokat 655 egészségügyi és demográfiai szempont alapján. A tudósok ezután bonyolult algoritmusokat használtak arra, hogy kiválasszák azokat a faktorokat, amik a leginkább kapcsolódtak a résztvevők halálozásához.

A kutatás kimutatott néhány meglepő tényezőt, amelyek alapján meg tudják jósolni a várható élettartamot. Például abból, hogy valaki saját maga elmondása szerint milyen sebességgel sétál jobban megjósolható a halál veszélye, mint a dohányzási szokásokból. Továbbá az a kérdés, hogy hány kocsi van egy háztartásban, jelzi egy család gazdagságát, ami önmagában erősen köthető a várható élettartamhoz.

A tanulmány vezetője, a svéd Uppsala Egyetem professzora, Erik Ingelson szerint néhány egyszerű kérdésből sokkal biztosabban meg lehet jósolni a halálozási esélyeket, mint a biológiai mérésekből, például a vérnyomásból.

„Valószínűleg mindenki saját maga ismeri legjobban önmagát” – magyarázta a professzor a Daily Mailnek. „Pusztán az arra adott válaszok, hogy hogyan érzed magad, kombinálnak sok különböző szempontot – hogy voltál-e beteg, mennyire vagy fitt, mennyire táplálkozol egészségesen. Éppen ezért lehet következtetéseket levonni ezekből.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik