Light

20 karácsonyi film, ami jobb, mint a Reszkessetek betörők

karácsonyi tatu (karácsonyi tatu)
karácsonyi tatu (karácsonyi tatu)

Karácsonyi tradíció, hogy az RTL Klub az ünnepekkor műsorra tűzi Macaulay Culkin örök klasszikusát. De mit nézzünk, ha már rettenetesen unjuk? Ötleteket adunk!

Akciófilm (Drágán add az életed; Még drágább az életed; Halálos fegyver; Durr, durr és csók)

Az ünnepek nem csak a karácsonyfaállításról, az ajándékozásról és a bejglizabálásról szólnak, hanem terrorizmusról, a kokaincsempészetről, és a rablásról is. Szerencsére ez jobbára csak az akciófilmekre igaz, ám ha egyszerre akarjuk élvezni a zsánert, és a Szenteste hangulatát, akkor sem kell félnünk, az amerikai filmgyártás megajándékozott minket efféle alkotásokkal is. A legalapabb karácsonyi akciófilm a Drágán add az életed, ahol szerencsétlen John McClane (Bruce Willis) a nejét megy meglátogatni Los Angelesbe, ám mit ad Isten, pont egy terrorista bandába botlik. Az alkotók kiváló ötleteit jellemzik, hogy McClane a második részben ugyancsak ebbe a pácba kerül. A Halálos fegyver eleve A Jingle Bells Rockkal indul, és Riggs (Mel Gibson) karácsonyi ajándékozásával zárul, amit Murtaugh (Danny Glover) karácsonyi vacsorameghívása zár. A kettő között még jó néhány ünnepi kikcsintás és hulla található. Robert Downey Jr. nagy comebackjében a Durr, durr és csókban pedig pitiáner bűnözőt alakítva karácsonyi ajándékot lopna, de lebukik.

Robert Downey Jr. a Durr, durr és csóknak köszönheti a Vasember szerepét.

Képregényadaptáció (Batman visszatér)

Ahogy a Drágán add az életed esetében a második rész sokkal nagyobb, hangosabb és véresebb kíván lenni, úgy Tim Burton második Batmanje még feketébb, még sötétebb, illetve grandiózusabb. Ami mindkét alkotás esetén hasonló, hogy gyakorlatilag a történet ugyanaz, mint korábban, csak a szereplők mások, és az első epizódok újszerűsége már elszállt. A Batman visszatér még ezzel együtt is jobb film, mint a Joel Schumacher rendezte Mindörökké Batman, vagy a Batman és Robin, de igazán a bizarr karácsonyi látványvilág dobja fel igazán. Pingvin megmerényeli Gotham Cityt, miközben a város ünnepel. Van itt sok állat (pingvin), télapó, ajándék és fa is. Kellemes ünnepeket!

Dráma (Tágra zárt szemek; Erőszakik)

Stanley Kubrick utolsó rendezése, a Tágra zárt szemek nem tipikusan karácsonyi darab, de a történet alapproblematikája ezen az estén történik: Dr. William Harford két szexis fiatal lánnyal kezd enyelegni egy partin, míg neje ugyanitt egy férfival kezd ki. Kötelező darab! Az Erőszakik sem kimondottan ünnepi film, de a fekete humorú alkotásban ugyancsak feltűnik a karácsony, így a törpékkel, prostikkal, mafiózókkal megfűszerezett filmet is igazán ajánljuk.


Az Erőszakik borzasztó címe kiváló filmet rejt.

Animációs film (Polár Expressz; Karácsonyi lidárcnyomás; Muppeték karácsonyi éneke)

Gyakorlatilag minden magára valamit is adó klasszikus mesének kell, hogy legyen karácsonyi verziója (vö.: Miki egér, Charlie Brown, Shrek, Garfield stb.), így csak a jobbakat vesszük elő. A Polár expressz ugyan éppen több, mint egy korrekt iparosmunka, de az üzenetében ott hordozza mindazt, amiért jó gyereknek lenni karácsonykor: a várakozás, az ismeretlen iránti sóvárgás, a felkészülés az ajándékozásra. Egy gyerekkel az oldalunkon muszáj megnézni. Ugyanez nem mondható el a Karácsonyi lidércnyomásról, hiszen az NMHH szerint tizenkét éven aluliakban félelmet kelthet. Ennek ellenére ugyancsak kötelező darab Tim Burton alkotása, amely klasszikus stop-motion trükkökkel készült. A Muppeték karácsonyi éneke szintén időtlen klaszikus, de csak azért, mert Dickens művét értelmezi át. Feltűnik Breki béka, Miss Röfi, Gonzó a patkány, plusz Michael Caine is szerepel benne.

Horror (Szörnyecskék, Fekete karácsony, Sint)

Mi az amit nem érhet nedvesség, éles fény, és ha könyörög, sem szabad megetetni éjfél után? Hát még szép, hogy a Szörnyecskékről van szó, ami minden gagyisága ellenére is kötelező karácsonyi alkotás. Elővehetjük még az 1974-es Fekete karácsonyt is, amelyben egy kollégiumi lánycsapat ünnepi buliján találjuk magunkat, ám egy perverz gyilkos akkurátusan elkezdi legyilkolni őket. A dramaturgia ugyan kiszámítható, de az első slasher filmek egyike, így a zsánerért rajongóknak kötelező a halászlé mellé. És ha már hentelés, iletve csemege, itt egy ínyencség, egyenesen Hollandiából: a Sint “főhőse” egy brutális Mikulás, aki gyilkol, randalírozik és paráználkodik.

Hiába könyörög, ne adj neki enni!

Családi vígjáték (Hóbarát)

Ha az ünnepeket szeretteink körében töltjük (és reméljük mindenki így tesz), illetve mindenképp családi filmet akarunk látni, a Reszkessetek betörők helyett érdemes megnéznünk a Hóbarátot. Kellően szentimentális ugyan, de van abban valami szép, ahogy a rossz apa, és borzalmas férj kap még egy utolsó esélyt arra, rendes legyen szeretteihez. A baj csak az, hogy apa (Michael Keaton) hóemberként tér vissza… Persze a befejezés közhelyes és giccses, de ettől még a kölykök imádják majd. Egy évvel korábban ugynezen az eredeti angol címen (Jack Frost) egy horror-vígjáték is megjelent, melyben egy sorozatgyilkos tér vissza a halálból hóember képében, szóval vigyázzunk, mit nézünk a lurkókkal!

Romantikus vígjáték (Csak barátok)

Ryan Reynolds egyik egészen vállalható romkomjában egy dagi, pattanásos srácot alakít, aki később Amerika egyik legmenőbb pasijaként visszatér szülővárosába, hogy meghódítsa azt a csajt, aki csak barátként szerette anno. A Csak barátok kiszmítható és szentimentális, de kellemetlen és cikis érzést is ad, pont olyat, mint amilyet az első szerelmünk megszerzése során mindannyian éreztünk.

Zenés vígjáték (8 nő)

Francois Ozon remek és szórakoztató filmet készített a nőiességről, amelyben ráadásul a legismertebb francia színésznők jelennek meg: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart vagy Fanny Ardant. A keretsztori szerint egy vidéki kúriában karácsonyi készülődés közben gyilkosság törénik, a nyomozás közben pedig igazán elmerülünk a női lélek rejtelmeiben.

Sima mezei vígjáték (Tapló télapó; Szellemes karácsony, Brian élete, Mi a manó)

Billie Bob Thorton minden kétséget kizáróan a legkúlabb télapó: cinikus, házsártos, zsémbes, alkoholista és szexmániás. A Tapló télapó főleg emiatt jó. De ha egy újabb nem klasszikus interpretációra vágyunk, megnézhetjük Dickens örökbecsűjének egy újabb átiratát, a Szellemes karácsonyt, amelyben Frank Crosst (Bill Murray), a világ legfiatalabb tévés elnökét meglátogatja a karácsony három szelleme. Az angol humor kedvelői előkaphatják a Monty Python társulat sokszor idézett klasszikusát, a Brian életét, amely ugyan nem karácsonykor játszódik, de benne van egy elfuserált látogatás Jézus születésekor, arról nem is beszélve, hogy a főhős egyfajta Krisztus-analógia. Will Ferrell humora a magyar nézők számára nehezen befogadható, rendszerint azért, mert szinte minden szerepében a szarkasztikus idiótát alakítja. Ha van olyan néző, akit ez nem zavar, annak itt a Mi a manó, amelyben Ferrell a Mikulás főmanóját alakítja.

Sorozat (Jóbarátok)

Ha minden kötél szakad, megnézhetjük a Jóbarátok ide vonatkozó karácsonyi epizódját, amelyben Ross a karácsonyi tatuként jelenik meg kisfia előtt.

Neked van kedvenc karácsonyi filmed? Oszd meg kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik