Light

Egy sorozat, ami megüti az Így jártam anyátokkal szintjét

modern család (modern család, )
modern család (modern család, )

A Comedy Central néhány gyenge kísérlet után a Modern család által talált egy igazán erős vígjátéksorozatot, amiért lelkesedhet a magyar közönség.

A Modern család (Modern Family) epizódjai közül furcsamód egyszerre tolják az első és ötödik évadot, előbbit a lemaradók miatt, utóbbit az update nézőkért. A klasszikus 3 gyerek, 4 szoba 4 kerék felállású családmodellen kívül egy meleg pár és egy korkülönbségük okán problémákkal küzdő házaspár történetét mutatja be a sorozat.
 
A széria 2009-ben indult az USA-ban, és az egyik legnépszerűbb dokumentarista stílusú vígjátéksorozat lett A hivatal (The Office) mellett. A Modern család felrúgja a családi vígjátékok műfaját, azzal, hogy szereplőit úgy mutatja be, mintha minden esetben egy kamera lenne a környezetükben (és erről általában nem vesznek tudomást), az általános gyereknevelési és párkapcsolati problémák mellet pedig nagyon erős karakterekkel operál.
 
Kezdésnek ott van a meleg pár, akik úgy tudnak nagyon szerethető protagonistává előlépni, hogy ugyan magukon hordozzák az ismert sztereotípiákat, viszont a sorozat nem ezekből, hanem eredendő személyiségükből csinál viccet. A munkanélküli, de örökbefogadott gyermeküket nevelő Cam például klasszikusan a feminimebb fél, de ha focimeccsről van szó, egy vadállattá változik, mint bármilyen vele egykorú futballrajnogó heteroszexuális férfi. És akkor nagyon nem nőies.

A női karakterek reprezentációja ugyan nem túl magas (mindössze két kiemelt női főszereplő van szemben négy férfival), jelenlétük egyenként is elég erős ahhoz, hogy lefedjék egy családanya létező összes magánéleti és családi problémáját. A kolumbiai bevándorlót alakító Sofia Vergara egyszerre imádnivalóan dögös és mély női karakter, aki őszinte szerelemmel imádja nála majd 20-30 évvel idősebb férjét, illetve a kisgombóc kisfiát Manny-t, a sorozat legjobb gyerekszereplőjét. Naponta küzd azonban mások előítéletével mind bevándorlósága, mind idős férje, és kövér kisfia miatt. Máskülönben: ez a nő BRUÁTÁLISAN SZEXI!

 
Aki viszont még Sofia kisasszonynál is jobban azonosulható anyaszerepet hoz, az Julie Bowen. Két kamaszlány, egy tökkelütött kisfiú és egy infantilis férj között építi családját, s így válik az egyik legszerethetőbb karakterré. Mondhatnánk rá: ő a tipikus anyuka. A felszínen tündéri feleség, jó szülő, de mindeközben az egyetlen olyan összetartó erő, aki tényleg mindent elkövet, hogy szeretett családja jól működjön, még akkor is, ha ebbe percenként belehal. A nő aki mindenről lemondott és mindent feladott a családja érdekében, akik sokszor úgy tűnik nem eléggé hálásak, de sajnos az anyasággal ez is együtt jár. Helyzete egyáltalán nem nevetnivaló, viszont annyira valóságos, hogy a készítők a karkaternek maró, erős, cinikus humort adtak kompenzációul.
Tanulmányokat lehetne írni a sorozatban felvetett problémákról. A gyerekszereplők mindennapjai például ugyanolyan realisztikusan vannak bemutatva, mint a való életben, ezt pedig ritkán látni egy vígjáték-sorozatnál. Nálam ez a széria nagyon betalált és talán képes lesz betölteni az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) által keltett űrt, noha a két sorozat erősen különbözik egymástól. Izgalmas jellemek, intelligens humor, klasszikus családi problémák és kiváló színészek. Lényegében ennyi kellene ahhoz, hogy egy sorozat vicces és jó legyen.

A Modern Család első évada minden hétköznap 19:30-tól, az ötödik évad hétfőnként 20:00 és 22:00 között kerül vetítésre a Comedy Centralon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik