Light

Merénylettel fenyegetik az amerikai mozikat a Sonyt megtámadó hackerek

the interview  (the interview, )
the interview  (the interview, )

9/11-re hivatkozva fenyegetik a Sony rendszereit feltörő hackerek azokata mozikat, ahol műsoron lenne a The Interview című vígjáték, melyben egy Kim Dzsong Un elleni merényleten poénkodnak. Elmarad a csütörtöki New York-i premier.

A magukat Guardians of Peace (Béke Őrzői) néven emlegető hackerek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásra utalva azt írták: “a világ megtelik félelemmel”. A kalózok egyúttal “karácsonyi ajándékként” a Sony számítógépes rendszeréről lopott további dokumentumokat is hozzáférhetővé tettek, köztük az új James Bond-film, a Spectre forgatókönyvével, privát levelezések részleteivel, valamint a vállalat munkatársainak társadalombiztosítási számaival és fizetési adataival.

A Sony valószínűleg a The Interview (Az interjú) című, az USÁ-ban december 25-én mozikba kerülő produkciójával váltotta ki a hackertámadást: a vígjátékban ugyanis két amerikai újságíró megbízást kap a CIA-tól, hogy öljék meg az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt.

Randall Park mint Kim Dzsong Un a The Interview című filmben

“Emlékezzetek 2001. szeptember 11-re. Azt ajánljuk, tartsátok távol magatokat a helyektől abban az időben. Ha a házatok a szomszédságban áll, jobb, ha elhagyjátok. Bármi történjék is a következő napokban, azt a Sony Pictures Entertainment kapzsisága idézi elő” – idézte a BBC News a hackerek közleményét.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal valószínűtlennek tart egy mozik elleni támadást, ám hozzátette, hogy szakértői még dolgoznak a hackercsoporttól érkezett üzenetek elemzésén. A Sony ugyanakkor a fenyegetés hatására lehetővé tette a moziláncok számára, hogy töröljék a film vetítéseit. Elsőként az Amerika-szerte 248 filmszínházat működtető Carmike Cinemas jelentette be, hogy leveszi műsoráról a film tervezett vetítéseit, a két főszereplő, Steh Rogen és James Franco pedig bejelentette, hogy nem vállalnak szereplést a film promóciója kapcsán.

A produkció premierjét a múlt héten megtartották Los Angelesben, de a média nagy részét kizárták az eseményről, a csütörtökre kitűzött New York-i bemutatót pedig a fenyegetés hatására törölték. A díszbemutatót szervező Landmark Sunshine mozihálózat szóvivője e-mailben jelentette be, hogy a tervezett esemény elmarad, de indoklást nem fűzött hozzá.

A támadás hátterében szakértők Észak-Koreát sejtik, az ország azonban hivatalosan tagadta a vádat, noha “helyes tettnek” nevezte a kalóztámadást, és valószínűsítette, hogy a hackerek “szimpatizálnak” Észak-Koreával.

Forrás: BBC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik