Kultúra

Több mint másfél millió dollárt és tagságot követel a HFPA-tól az újságíró, aki beperelte a szervezetet

Magnus Sundholm
Magnus Sundholm
A Golden Globe körüli botrány ezzel a perrel indult.

A Golden Globe, és az arról döntő HFPA botrányairól sokat írtunk, többek között itt és itt, valamint a botrány kirobbanását elindító Kjersti Flaa-val is interjúztunk. A botrány legújabb állomása is Flaa-hoz kötődik, a norvég újságíró ügyvédje ugyanis egy levélváltás szerint két és félmillió dollárt követel a szervezettől a per két felperese, Flaa és spanyol kollégája, Rosa Gamazo Robbins részére, illetve mindkettejük felvételét a szervezetbe. A kért összegből 1,6 millió dollárt Flaa kapna, kilencszázezret Gamazo, és negyedévenkénti bontásban, három év alatt kellene megkapniuk a teljes összeget.

Kapcsolódó
Visszaadott díjak, lemondott tévéközvetítés: dagad a botrány a Golden Globe körül
Megállíthatatlannak látszik a lavina, ami elsöpörné a Golden Globe-ról döntő szervezet, a HFPA jelenlegi formáját.

A HFPA körüli botrány Flaa tavaly indult perével kezdődött, melyet azért indított, mert a szervezet többszöri próbálkozás és a követelményeknek való megfelelés ellenére sem vette fel soraiba, és etikátlan felvételi procedúrával és kartelltevékenységgel vádolta meg azt. A per nyomán a Los Angeles Times közölt oknyomozó riportot február végén, alig egy héttel az idei Golden Globe gála előtt. A cikk korrupt belső pénzügyekről, etikátlan jelölési és díjazási gyakorlatról szólt, egy másik cikk pedig felhívta a figyelmet, a nagy hatalmú mikroszervezet mindössze nyolcvanhét tagja között egyetlen fekete újságíró sincs. A botrány jelenleg ott tart, hogy a Golden Globe elvesztette a tévéközvetítést, az NBC ugyanis kihátrált a megegyezésükből, amíg a HFPA (Hollywood Foreign Press Association, Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége) nem rendezi sorait. Emellett megszakítja az együttműködést a szervezettel a Warner, az Amazon, a Netflix, de kiállt a HFPA ellen több civilszervezet és olyan színészek is, mint Mark Ruffalo, Scarlett Johansson vagy Tom Cruise, utóbbi még eddig megnyert három Golden Globe-ját is visszaküldte.

Kjersti Flaa perét kétszer is ejtette a bíróság, ám az újságíró fellebbezni tervez, ügyvédje, David Quinto most nyilvánosságra került levelezése alapján azonban a kért összegért és a felvételért cserébe Flaa és Gamazo peren kívül megegyezne a HFPA-val, amelynek Quinto érvelése szerint most nem kellene a figyelmét és a forrásait a pereskedésre fordítania. Az ügyvéd arra is garanciát kér, hogy ne érje retorzió azokat, akik az ő vagy az LA Times munkáját segítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik