Kultúra

Ha felelős kell, rúgjál belém bátran, a bolygónkat is tönkretettem, önző vagyok, húst eszem!

Jövőre ünnepli 30. születésnapját a Quimby dobosa, Gerdesits „Faszi” Ferenc által vezetett Marlboro Man zenekar, mely pénteken jelenteti meg hatodik albumát, Zene süketeknek címmel, és a 24.hu-n debütál. Az új album már tavaly tavasszal elkészült, még a járvány betörése előtt, és a zenekar egy darabig pihentette, abban a hitben, hogy visszatér a koncertezés lehetősége, ám végül nem vártak tovább a megjelenéssel. Az együttes rövidebb és koncentráltabb dalokat ígér és kevesebb gitárszólót, illetve változatos zenei világot, a space folktól a német új hullámig, viszont a provokatív dalszövegek megmaradtak:

Mivel erre a lemezre én írtam a zenét is, a számok talán kicsit primkóbbak lettek és inkább a dalszövegek kerültek előtérbe, ami lehet, hogy nem is baj. A zenekar tovább folytatja végtelen és kilátástalan küzdelmét az emberi hülyeség ellen, ezúttal pedig kicsit kiábrándultabb lett az üzenet. Ezek a szövegek már-már szakítanak mindennel, ami emberi, és civilizált. Nincs többé humanizmus, nincs szükség többé a felvilágosodás ideáira sem egy ilyen  lélek nélküli közösségben, marad a nyalás. Jó mélyen és alaposan

– mondja Gerdesits, akinek a fia, Gerdesits Pál készített klipet A csúcson című számhoz: „Az egyik legkényelmesebb forgatás volt, amin valaha is részt vettem. Az eredmény pedig csodaszép lett, akárcsak maga a dal, hamarosan pedig a Seggnyalóhoz forgatott videót láthatja a kedves közönség” – tette hozzá a zenész.

A Zene süketeknek megjelenik CD-n, hallgatható és letölthető a Marlboro Man zenekar Bandcamp oldalán, valamint a Dalok.hu-n, ezáltal a Spotify, Believe, Deezer oldalain is.

Gerdesits Faszi még egy szürreális monológgal is megajándékozta a rajongókat, mely az albumon szereplő dalok szövegeit felhasználva íródott, úgyhogy aki érteni szeretné, az hallgassa meg a lemezt:

Zene süketeknek – hogy miért? Mert ők igazán értékelik. Mert amit csinálunk, annak annyi értelme van, mint süketeknek zenélni. Az új Marlboro Man album mégis elkészült, és mostanra elkerülhehetlenné vált. Úgyhogy, ha felelős kell, rúgjál belém bátran, a bolygónkat is tönkretettem, önző vagyok, húst eszem, szóval én vagyok a hibás mindenért. Tehát legjobb, ha rendőr leszek, anyámat is szájon vágom és elviszem a csöveseket meg a spanglizó tiniket, de elfutok a csibészek elől. Noná, hiszen a diktátor bál véget ér, pucsít a kis vezér, a hold sötéten néz le rád, a zsarnok sitten üldögél, mi meg élünk rendesen és szopunk. Csendesen. Mert nekünk nem kell se a szabadság, se a tudás, se a boldogság. Elég a felsőbb erő. És az ivás. Igyál, zabálj, vedelj, butulj magyar! Vagy beteg vagy talán? Vagy már a csúcson? Mert én ott vagyok, csakis azért, hogy nektek jobb legyen, az emberiség már csak tőlem kaphat erőt és reményt. Persze csak a pénzért csinálom, tudom, hogy ti is. Hiába tagadnánk, a belünket kiokádjuk és csináljuk. Csak a pénzért, mert az Úr már nem szeret téged (sem), mivel egyre többet akarsz, a sok szemétség és aljasság miatt elapad a türelme. Aztán egyszer csak eltöröl. Törölnöd kéne neked is, legalábbis mielőtt nyalnád. Mert más esély már nem maradt, ha feljebb akarsz kerülni, azt bizony ki kell érdemelni. Nyalni, nyalni, nyelni, nyelni. Ilyen ajánló után meg mered hallgatni ezt az albumot? Na ugye, hogy jobb a süketeknek?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik