Kultúra

A Berlinale megújítását követeli több tucatnyi filmrendező

A filmesek közös közleményben sürgetik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál reformját.

A Spiegel Online felületén megjelent közleményben a neves filmrendezők hangsúlyozták, hogy a Berlinale „programjának megújulására és méregtelenítésére” van szükség.

Az aláírók között szerepel mások mellett Maren Ade, Fatih Akin, Christian Petzold, Rosa von Praunheim, Volker Schlöndorff, Hans-Christian Schmid, Margarethe von Trotta és Simon Verhoeven is. A februárban megnyíló Berlinale nemzetközi zsűrijének elnöke, Tom Tykwer nem csatlakozott a petícióhoz.

Ő lesz a 2018-as Berlinale elnöke
A nemzetközi filmfesztivál zsűrijét a Lé meg a Lolát és a Parfümöt rendező Tom Tykwer fogja vezetni.

A Berlinale a cannes-i és a velencei filmmustra mellett a világ egyik legjelentősebb filmfesztiválja. A fesztivált 2001 óta vezeti Dieter Kosslick, akinek szerződése 2019-ben jár le.

Az új fesztiváligazgató kinevezésért Monika Grütters kulturális államminiszter felelős. A filmkészítők viszont azt javasolják, hogy hozzanak létre az új igazgató kiválasztására olyan nemzetközi bizottságot, amelyben egyenlő arányban lennének férfiak és nők, s amely figyelembe veszi a fesztivál alapvető irányultságát.

A filmesek szerint olyan kiemelkedő kurátori személyiséget kell találni, aki elkötelezett a filmművészet iránt, jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik és egyenrangú partnere lehet a torontói és a velencei fesztiválok vezetőinek.

Az aláírók közül többen is elnyerték az Arany Medvét vagy az Ezüst Medvét az elmúlt években, köztük Fatih Akin, Christian Petzold és Maren Ade is.

Berlinale: Arany Medve-díjas a Testről és lélekről
Enyedi Ildikó rendkívüli alkotásának ítélték oda a nemzetközi filmfesztivál fődíját.
Kiemelt kép: Getty Images for Glashuette Original/Andreas Rentz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik