Kultúra

A brit férfi, aki visszaköltözött a negyvenes évekbe

Az időutazást sajnos ő sem találta fel, de otthona kapuján belépők máris hetven évet ugranak vissza az időben.

Ben Sansum első látásra átlagos középkorú férfinak tűnik: van egy háza, egy autója, és egy jó munkája a British Airwaysnél – munkaideje letelte után azonban hazatér cambridgeshire-i otthonába, és a kapun belépve hét évtizedet utazik vissza az időben.

A harmincöt éves férfi ugyanis úgy gondolja, hogy szülei gyerekkorának éve sokkal élettelibbek voltak: a háború után az emberek gondolatait a szomorú közelmúltról elterelni kívánó divat, zenék, autók, termékek, és minden, ami akkor körülvette az embereket.

Ben hosszú éveken át vágyott rá, hogy ne csak gondolatban, de kézzelfogható formában is a múltban érezze magát, így mostanra különböző bolhapiacokról, online piacterekről, illetve régiségboltokból már egy egész otthonnyi, két világháború közt született bútort, valamint mindennapi tárgyat vásárolt össze, házát pedig ezekkel rendezte be.

Ezalól kivétel persze a viktoriánus kor végén született, ma is tökéletesen működő tűzhelye, és az egyetlen modern részlet: a kedves minifüggöny mögé rejtett hűtőszekrény.

A BBC közel négyperces riportja ezt a házat mutatja be, ahol minden egy brit gyár terméke, ahol a tervezett elévülés intézményét még hírből sem ismerték:

Nem ő az első

Hasonló időutazók persze a világ más pontjain is léteznek: egy Washington államban élő házaspár például már hét éve él úgy, mintha még mindig 1895-öt írnánk, sőt, ők még a hűtőszekrénytől is meg tudtak válni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik