Kultúra

Már csak egy gasztrós Tinder hiányzik a tévéből

A Konyhafőnök VIP a végéhez közeledik, a középdöntők utolsó szakaszába értünk, mindjárt meg is lesz a következő celeb győztes, az RTL Klubnak pedig bejött a vetélkedő, és Magyarországot a fejlődő gasztrorealityk térképére rakták. Nem ők kezdték el a műfajt, de az első Konyhafőnökkel igazolódott be, hogy van igény a főzős vetélkedőkre, sőt, a nézők nem unják meg a hatodik után sem Fördős Zét. És ha már ennyire fogyasztjuk minden platformon a főzést, érdemes szétnézni, hogy mi volt a Konyhafőnök elődje, és mik azok a formátumok, amiket még lenyúlhatnánk.

Már lehet tippelni, ki lesz a következő Gáspár Bea
Elindult a Konyhafőnök VIP, celebekkel, mirigyekkel és csalánlevéllel. A körmünket nem rágtuk le, de úgyis végignézzük a döntőig. Súlyosan addiktív.

A realityk mellett minden érdekli a többséget, ami főzés. Még egy korábbi cikkünkben foglaltuk össze, hogy a Tasty az új pornó, és a Buzzfeed óriásit kaszált a gasztrós aloldalaival, elvégre a rövid, hang nélkül élvezhető videóikkal sokkal nagyobb elérést generáltak, mint mondjuk a Fox News vagy a CNN. Ahogy a főzős realityknél, úgy a Tastynél sem az a lényeg, hogy kipróbáljuk a recepteket. Jó nézni, és hogy ha egy-egy ötletet el tudunk lopni otthonra, az már jó.

A Konyhafőnökben viszont legalább éttermi, fine diningos fogásokat lehet nyúlni, ha egy valamit megtanultunk a magyar műsorból, az az, hogy egy rendes háztartásban mindig elkél egy szifon. Még a krumplipüréhez is. 

Egy tavalyi, nem reprezentatív, de annál érdekesebb közvéleménykutatás jött ki Angliában, miszerint egyre több és több gasztronómiai tartalmat fogyasztunk. A Lurpak kétezer fős felméréséből kiderült, hogy a britek inkább néznek videókat vagy fotókat, minthogy gyakorlatban próbálják ki a recepteket. 2016-os adatok alapján hetente egy óra 37 percet néznek főzéssel kapcsolatos műsorokat, olyanokat mint a Sütimester, és összesen három és fél órát töltenek a gasztrós tartalmakkal a tévében, a Facebookon, YouTube-on, és a többi közösségi felületen. Nálunk ha nem is mindenki néz meg heti másfél órát a Konyhafőnökből, attól még biztos jelentősen nőtt azoknak a száma, akik rajonganak Gordon Ramsay-ért vagy Széll Tamásért.

Nem akarok mindent kirántani, mégsem tudok leállni
Nézett már főzős videókat a Facebookon? És le bírt állni? Üdv a klubban!

Már nekünk is van egy Jamie Oliverünk

A Tasty egy elég egyszerű ötletre alapszik, és itt nem fontos, hogy ki főz, éppen ezért van nehéz dolga a híres szakácsoknak, félamatőr hobbiséfeknek, náluk fontos, hogy kinek a keze veri fel a tojást. De ha valaki tartani akarja a tempót, néha meg kell felelnie a Facebook leidegesítőbb funkciójának, és olyan, azonnal elinduló videókat kell gyártaniuk, ami hang nélkül, maximum feliratozva működik. Azt, hogy videó nélkül is szárnyal a gasztronómia tévén innen és túl, jól mutatja, hogy a havi Facebookos összesítésben a hetedik helyre fért fel a Receptneked, a Nosalty pedig a tizenegyedik lassan egymillió követővel.

A főzős realityk persze a legtöbbször nem működnek ismert arcok nélkül, nem árt a zsűriben legalább egy olyan arc, aki a tévében vagy a YouTube-on főz. A mi Jamie Oliverünk pedig Fördős Zé, aki pár év alatt az ország első számú street foodos nagykövete lett, és brandet épített magából. Lehetne arról vitatkozni, hogy mennyire viszi túlzásba, de nyomja magát, és konkurenciája sincs nagyon, aki háttérbe szoríthatná hazai pályán, az RTL pedig gyakorlatilag vele adja el a műsort.

Fördős Zé a Konyhafőnök első évadéban. Fotó: RTL Klub

Mellette még Sárkozi Ákos Michelin-csillagos séf jut szóhoz, de az első széria második helyezettje, a Bestia tulajdonosa, Wossala Rozina inkább csak dísznek van a zsűriben, kevés szerepet kap, de legalább el lehet mondani, hogy valaki olyan is áll a pult mögött, aki korábban már átélt hasonló versenyhelyzetet. A mostani, hatodik Konyhafőnök-évad rendhagyó, ugyanis civil félamatőrök helyett celebeket raktak be sütni, akik meglepően komolyan veszik az egészet, úgy viselkednek, mintha világ életükben szakácsok szerettek volna lenni.

Az RTL Klub előtt egyébként már próbálkoztak a vetélkedős celebfőzéssel, de akkor még csak a Tv Paprikán fért el a műfaj, Kovács Lázár vezette a műsort, és még Kökény-Szalai Vivien is elvállalta a főzést, Ernyey Béla pedig Hujber Ferenccel próbálta bekötött szemmel megtippelni, hogy rántott csirkét esznek-e vagy sertésfeneket.

De a Konyhafőnök már egy másik liga, mindenen hétköznap megy, és a nézőt érdekli, hogy mondjuk Anger Zsolt éppen milyen színű szemüveget vesz az ingjéhez és menühöz. A múlt hét nézettségi adatai alapján a Konyhafőnök VIP mind az öt adása befért az első tízbe, a kereskedelmi, 18-49-es korcsoportban a szerdai rész 21,6 százalékos közönségarányt ért el.

Magasan veri az idősávjában a konkurens Tv2-n futó Ázsia Expresszt. 

Ördög Nóra ázsiás műsorában nekünk kellemetlen, ahogy könyörögnek a celebek
„Plíz, vigyél el, plíz, plíz, plíz“ - nagyjából ennyiből áll a TV2 új realityje, az Ázsia Expressz. Ettől még a helyszín gyönyörű, és Kulcsár Edina-rajongók előnyben.

És ha már a nézettségről van szó, meg lehet nézni, hogy mit hozott össze a TV2 hasonló műfajban, a szeptemberben futó Séfek séfével. Azért azt tegyük hozzá, hogy a csatorna most debütált először a Konyhafőnökös műsorral, és Ördög Nórán kívül sztárok sem szerepeltek, mindenesetre a döntős hetükön csak a 27. helyre fértek fel 15-16 százalékos közönségaránnyal.

Fotó: Tv2

 

Már nem lesz Valóvilágos főzés

Legalábbis nem valószínű, hogy ha eddig kihagytuk az összeköltözős főzőshow-t, akkor most próbálkozunk meg vele. Az az érzésem, hogy a Star Academy sorsára jutna a Valóvilág és egy Konyhafőnök keveréke, már kevésbé köti le a többséget, hogy egy bekamerázott lakásban kukkolja a jelentkezőket. A TV2 is ott szúrta el, hogy ráköltöttek a formátumra egy valag pénzt, amiben tök érdektelen, hogy mit csinálnak az énekesek a nap 24 órájában. Unalmas, ahogy próbálnak, esznek, vagy vitáznak, és az is az lenne, ha mondjuk a Konyhafőnök versenyzőinek dilemmáját néznénk másfél óráig, hogy most éppen a konfitáláshoz vagy a szuvidáláshoz van-e kedvük.

Lejárt a klasszikus valóságshow-k ideje. A szintén brit Hell’s Kitchen (nagyjából éttermes Valóvilág) 2004-ben indult, és 2009-ben ment le az utolsó évada,

még a realityk királyai, az angolok is túlléptek a saját határaikon, és új vetélkedőket gyártottak.

Nálunk Hell’s Kitchen helyett a Hal a tortán, illetve a Vacsoracsata ment nagyot még a 2000-es évek évek végén. A két konkurens kereskedelmi csatorna egymásra licitálva, más-más külföldi formátumot szerzett meg, és szinte egyszerre, 2008-ban indították el a gasztrós műsorok új éráját. Az megmaradt, hogy szeretünk kukkolni, ha pedig ezt egy félceleb vagy híresség házában tehetjük, még jobb. A néző mind a két műsor esetében benézhetett a sztárokhoz, ha érdekelte, milyen Tóth Gabi hűtője, akkor biztos, hogy este a tévé elé ült, emellett megvolt a versenyhangulat és a kajás rész is. Amikor már gyakorlatilag boldog-boldogtalant láttunk főzni, jöhettek a Konyhafőnök-típusú vetélkedők, vagy éppen Istenes Bence Hagyjál főzni!-je.

Egy Vacsoracsata adás 2010-ből. Fotó: RTL Klub

A gasztrotindert mi is néznénk

Általában az a rendszer, hogy adott egy külföldi licensz, és ráérősen, pár éves késéssel mi is felvásároljuk a hazai piacra a műsorötleteket. A gasztro pörög, azt is elkaphatja a gépszíj, aki soha életében nem sütött meg egy rántottát sem, és egyre több műsor készül Magyarországona témában. De van még honnan válogatni, óriási a merítés, az angolok bárkit leiskoláznak, ha realityről van szó. Amerikában elszórakozhatnak a muffinokkal, vagyis a cupcake-ekkel, díszítgethetnek, de a britek egy egészen más szinten játszanak. Lehet, hogy a franciáktól tanulják a gasztronómiai alapokat, de világszerte ismert szakácsok nagy százaléka mégis brit. A főzős műsorokban pedig sok olyan séf, cukrász szerepel, akik a magyar közönségnek is mondanak valamit. Ott van például Mary Berry, aki a Viasaton futó Sütimester egyik ikonikius alakja volt Paul Hollywood mellett. Berryt azóta lecserélték (elköltözött a BBC-ről a műsor), de így az egyik legnépszerűbb gasztronómiai vetélkedő maradt a Sütimester. A tavalyi győztes emeletes tortáját még Erzsébet királynő is megkóstolta.

AFP PHOTO / POOL / John Stillwell

Őszintén remélem, hogy egyszer készül magyar verzió, talán már felkészültünk arra, hogy ne csak a séfek, hanem a cukrászok is összemérjék az erejüket. A Sütimesterben nagyon lelkes félprofik versengnek a mestercukrász címért, olyan tortaépítményeket raknak össze, amikről egy hazai cukrászda csak álmodhat. Jót tesz a műsornak, hogy nem mindig aznap derül ki a feladat, a versenyzők készülhetnek a sütikre, ami csak érdekesebbé és látványosabbá teszi az értékelést.

Ezen kívül akad még kiaknázatlan terület. A TV Paprikán is futó Perfekt! című műsora szintén működhet a hazai piacon, hazai szakácsokkal. Széll Tamás és a Bocuse d’Or óta egy ország ismerte meg a híres, akár Michelin-csillagos magyar séfeket. Éppen ezért lassan megmérközhetnének, mint az angolok a Perfekt!-ben teszik. Itt nincs igazi tét, csupán egy háromfogásos, tematizált menü, és két profi, neves szakács. Végig elemezve, egymást segítve főznek, majd kiviszik egy zsűri elé az ételeket. Nem számít, hogy ki nyer, de a profizmus elkapja a nézőt.

Fotó: MTI

A legeslegfurcsább gasztrós műsorban viszont nincs verseny, illetve nem a szó szoros értelmében. A szintén brit, 2010-ben indult Szerelem tálalva (Dinner Date)-ről van szó, ami nálunk a LifeTv-n fut. Lehetséges, hogy egy ismerkedős-főzős műsor magyar verzója egy tévének sem éri meg, de YouTube-on akár  elférhet. Úgy kell elképzelni a show-t, mintha valaki pörgetné a Tindert, és random emberekhez menne át vacsorára, aztán lesz, ami lesz. Adott egy férfi vagy egy nő, aki mindig öt menü közül választ három szimpatikusat. A három menü ötletgazdájához a következő napokban elmegy vacsorázni, majd választ a végén egyet, és bevállalnak egy éttermet, a többiek pedig mikrós kaját kapnak. Kellően buta, és addiktív a műsor, aminek a felújított változatát mindenképpen néznénk. Igazi trash.

A legjobb az egészben, hogy aztán soha senki nem jön össze a választottjával, szóval csak ettek egy közepes vacsorát, és viszlát. 

Kiemelt kép: Peter Macdiarmid/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik