Kultúra

Az év horrorját vígjátékként nevezték a Golden Globe-ra

Sokan kiakadtak, akik szerint a Tűnj el! nem a megfelelő kategóriába került.

Jonathan Peele filmje hatalmas meglepetést okozott tavasszal, hiszen potom 4,5 millió dollárból készült, ám százmilliókat hozott a mozipénztáraknál. A nézők mellett ráadásul a kritikusok is imádták, így az sem lepne meg senkit, ha díjat kapna Golden Golbe-on.

Az már annál inkább, hogy nem a dráma-, hanem a vígjáték vagy musical-kategóriában nevezték. Sok rajongó alaposan kiakadt a döntésen, kifejtve, hogy ez nemcsak nevetséges, de Hollywood rasszizmusát is leleplezi, merthogy így próbálja leértékelni a film társadalomkritikus üzenetét. Mások viszont helytállónak tartják a besorolást, és felhívják a figyelmet a film szatirikus oldalára, aminek köszönhetően nevetni is sokat lehetett rajta a nagy nyomasztások közepette. Jellemző tendencia, hogy a producerek rugalmasan kezelik a kérdést, és inkább abban a kategóriában nevezik a filmjüket, amelyikben szerintük nagyobb esélye van a jelölésre és a győzelemre.

A műfajelméleti vita végére aztán maga Jonathan Peele tett pontot a Twitteren, aki ezúttal is váratlant húzott: szerinte a Tűnj el! nem horror és nem is vídjáték, hanem dokumentumfilm. Elmondta, hogy neki ugyan nem volt beleszólása a döntésbe, de szerinte a lényeg nem a műfaji címke, hanem hogy a döntés átmenjen.

Az a probléma, hogy a Tűnj el!-t nehéz műfaji kategóriákba gyömöszölni. A vígjáték-címke gyakran leegyszerűsítő. Az igazi kérdés az, hogy min nevetünk? A szenvedésen és a borzalmon? És vajon figyelmen kívül hagyjuk-e azt, ami igazán számít ebben a projektben? Ezért mondtam azt, hogy dokumentumfilmről van szó.

– fejtette ki részletesebben álláspontját az IndieWire-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik