Kultúra

Ez a fekete vasárnap nyolc embert ölt meg

A NatGeo új, az iraki háború egyik legsötétebb napjáról szóló, nyolcrészes minisorozata, a Hosszú út hazáig a 2004. április 4-i eseményeket dolgozza fel egy amerikai újságírónő, Martha Raddatz azonos című, 2007-es New York Times-bestsellere alapján. A sorozat a utólag „fekete vasárnapként” elhíresült eseményeket mutatja meg, a Bagdadban állomásozó amerikai katonák és a Texasban maradt családtagok szemszögéből. Mikko Alanne (A harminchármak) nyolcrészes sorozata javarészt Bagdad Szadr városrészében játszódik, ahol a lázadók előre kitervelt, összehangolt támadást indítottak a texasi Fort Hood első lovashadosztályának egyik szakasza ellen. Az összecsapásban nyolc amerikai katona halt meg, ötvenegyen pedig megsebesültek.

A Hosszú út hazáig nem egy szokványos, igaz történetet elmesélő, élőszereplős sorozat. A látványtervezők főleg a katonák fotói alapján dolgoztak, az amerikai stúdióban egészen sikerült visszaadni Bagdad hangulatát, és hihető, hogy Bagdadban, a Mahdi Hadsereg központjában járunk, nem tűnik olcsónak a díszlet.

Ráadásul nem csak ismeretlen neveket és arcokat találunk a sorozatban, ott van például a háromszoros Emmy-jelölt, Michael Kelly, akit a legtöbben a Kártyavárból ismernek. 

Kelly azt a Gary Volesky alezredest játssza, aki pár órával a harcok kezdete előtt vette át az amerikai csapatok vezetését, és ő vezényelte le a „fekete vasárnap” mentőakcióját. Michael Kelly mellett rengeteg ismert színész és sorozatszínész szerepel a produkcióban – többek között Sarah Wayne Callies (Walking Dead) és Kate Bosworth (Megmaradt Alice-nek). Sőt még Arnold Schwarzenegger fia, Patrick Schwarzenegger is feltűnik, akinek ezek szerint tényleg vannak színészi ambíciói. Az eddigi harmatgyenge próbálkozásai után a Hosszú út hazáig az első komolyabb lehetősége egy jövő évi romantikus dráma előtt.

Fotó: National Geographic

Az, hogy a NatGeo a korábbi, végeláthatatlan hosszú hollywoodi filmek utánlövése helyett a történeti hűséget célozta meg, az már önmagában érdekes lehet, de őszintén szólva a vasárnap leadott első rész után nem az az első gondolatom, hogy ledarálnám egybe mind a nyolc részt. Kellenek a jó színészek, még akkor is, ha nem a giccs a lényeg, hanem, hogy az ember megtudja, mi történt pontosan április 4-én. Egy-két név önmagában még nem elég.

A Hosszú út hazáig Irak mellett Texasban játszódik, a bagdadi felkelésben részt vevő katonák feleségeit látjuk, hogy hogyan beszélik meg minden nap a templom előtt és után, hogy minden rendben, aznap nem halt meg egy férj sem. A kötelező érzelmi szál itt nem fölösleges plusz adalék, a hozzátartozók ugyanis 48 óráig nem tudták, mi történt Szadrban.

A sorozat valósághű, nem túloz, de csak annak lehet igazán érdekes, akit tényleg mélyebben érdekel az iraki háború amerikai szemmel.

Mivel a könyvet követi, és nem hatásvadász, nem lesznek óriási, drámai fordulatok. A Hosszú út hazáig tipikusan az a sorozat, amire rá kell készülni, nem egy könnyű vasárnap esti film, hanem egy dokusorozat, amibe ha már belekezdtünk, érdemes odafigyelni, nem telefont nyomkodni, különben semmi értelme, háttérként egyszerűen nem működik. Egy nem túl véres, de kellően nyomasztó minisorozat a badgadi megszállásról haladóknak.

Az új részeket kettesével lehet megnézni a National Geographicon este nyolctól. Ha lemaradt a korábbi epizódokról, héttől megy az ismétlés. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik