Kultúra

Itt az első kép Tom Hanks, Meryl Streep és Steven Spielberg közös filmjéből

És már az is megvan, hogy mikor fog mozikba kerülni a Pentagon-iratok kiszivárogtatásáról szóló The Post.

Még márciusban derült ki, hogy a Ryan közlegény megmentése, a Kapj el, ha tudsz, a Terminál és a Kémek hídja után ötödjére is közös projektbe vágja a fejszéjét Steven Spielberg és Tom Hanks, akiknek a következő filmjében Hollywood legünnepeltebb színésznője, Meryl Streep is játszani fog.

Az USA vietnami beavatkozását vizsgáló Pentagon-iratoknak és azok kiszivárogtatásának történetét feldolgozó The Post című történelmi drámának azóta megkezdődött a forgatása és megérkezett belőle az első kép, amely a Fotogram oldalán jelent meg. A felvételen a ketten együtt öt Oscar-díjjal büszkélkedő Hansk és Streep mellett a szereplőgárdából Bradley Whitford, Tracy Letts, és Carrie Coon is felbukkan.

Amblin Entertainment/DreamWorks

A Pentagon-iratokat az amerikai Védelmi Minisztérium készítette az USA és Vietnam 1945-67 közötti kapcsolatáról és az derül ki belőlük, hogy az amerikai vezetés tisztában volt azzal, hogy nem nyerhetik meg a háborút, azonban mégis erőltették a beavatkozást és félrevezették az egész országot.

A hétezer oldalas, szigorúan titkos dokumentumot egy Daniel Ellsberg nevű katonai elemző szivárogtatta ki 1971-ben a New York Timesnak, amely el is kezdte közzétenni az iratokat, csakhogy bírósági ügy lett belőle és le kellett állniuk. Ellsberg azonban nem hagyta annyiban a dolgot és a Washington Posthoz fordult, melynek akkori főszerkesztője, Ben Bradlee kezébe vette az ügyet és a New York Timesszal összefogva kiperelte az anyag kiadásának jogát.

Spielberg filmjében Hanks alakítja majd Bradleet, míg Streep azt a Kay Grahamet formálja meg, aki a Washington Post kiadójának vezetője volt a ’70-es évek elején. A magyar mozikban majd A Pentagon titkai címen futó produkcióban a már említettek mellett Alison Brie, Bruce GreenwoodSarah Paulson, Bob Odenkirk, David Cross, Jesse Plemons és Michael Stuhlbarg is játszik.

A pazar szereplőgárdájú A Pentagon titkai január 12-én fog debütálni az amerikai mozikban.

Kiemelt kép: Getty Images/WireImage/Kevin Mazur

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik