Kultúra a világ egy fura hely

Vécé alakú házat épített magának a nagyszülei mellékhelyiségében született koreai polgármester

Az azóta már múzeummá alakított fura ház már tíz éve díszíti a dél-koreai Szuvon egyik utcáját.

Ha toplistát készítenének a világ legfurcsább épületeiről, jó eséllyel nem tudnák megválasztani a győztes alkotást, az azonban egészen biztos, hogy a koreai vécéház is ott toporogna valahol az első tízben.

A kilencvenes és kétezres évek fordulóján az 1,2 milliós dél-koreai várost, Szuvont irányító Szim Jae-Duk ugyanis furcsa módon emlékezett meg születési körülményeiről: a nagyszülei házának vécéjében született férfi irányítása alatt rengeteget költött a város nyilvános vécéinek bővítésére és szépítésére, majd megalapított a World Toilet Associationt (tkp. a Nemzetközi Vécészövetséget), hogy ugyanezt a fontos munkát a világ más országaira is kiterjessze.

Tíz évvel ezelőtt, 2007-ben azonban minden addiginál tovább ment: leromboltatta addigi házát, helyén pedig a világ legnagyobb vécécsészéjét formázó álomházát építette fel.

A 240 négyzetméteres alapterületű épületet 2009-es halála után a család a városra hagyta, amely azt pillanatok alatt múzeummá alakította.

Az épület két szintjén ma a nyilvános, és lakáson belüli illemhelyek, illetve az állati ürülékek társadalomra gyakorolt pozitív hatására – bemutatják például, hogy miként készült papír az elefántszékletből – emlékeztető kiállítás várja a látogatókat. A belső udvaron, illetve a ház körül is szép számal bukkannak fel különböző, a magunkon való könnyítéssel kapcsolatos alkotások – így például egy óriási, aranyozott székletet ábrázoló szobor, amivel természetesen minden erre járó koreai készít egy közös fotót:

Fotók: Toilography, Haewoojae

Ajánlott videó

Olvasói sztorik