Kultúra

Ezért volt épp a fotel a diszkrét viktoriánus urak legjobb barátja

Távolról csak egy fura táblával kiegészített bőrszéknek tűnik, pedig jóval több ez ártatlan bútordarabnál.

Az igazi úriemberek mindig visszafogottak, kifogástalanul szabott öltönyben járnak, és persze kitűnő a modoruk – gondolták az emberek a XIX. század felső tízezréről, bár ez jó eséllyel távolról sem volt igaz, hiszen a mindig tökéleteset nyújtó férfiaknak is szükségük volt egy kis pihenésre, amikor egy klubban, vagy akár otthon egy kicsit elengedhették magukat.

Utóbbi esetekben persze az alkohol, a játékok és a nők is előkerültek, de a róluk alkotott kép megőrzéséhez persze ennek rejtve kellett maradnia az emberek elől – így születtek meg tehát a trükkös bútorok, mint például a New Orleans szívében álló M. S. Rau Antiques kínálatában néhány évvel ezelőtt felbukkant, egyszerűen csak a meglepetések székeként emlegetett bútordarab.

Az 1880-as évek Angliájában született, bőrrel borított szék ugyanis jóval több volt annál, mint ahogyan azt a felületes szemlélő gondolhatta, hiszen a karfájában kártyapaklikat, sakkbábukat, vagy kisebb tárgyakat tároltak:

Ülőpárnája alatt sakktáblát, vagy hasonló méretű dobozokat:

Az oldalán néhány, minden bizonnyal minimum whisky-t tartalmazó üveget:

Háttámlájában pedig üvegpoharakat, vagy épp meztelen nőkről készült erotikus fotókat is el lehetett rejteni:

Hasonló székre egyébként talán ma is lehetne igény, de a mai milliárdosok jó eséllyel nem szívesen adnák alább egy minihűtővel felszerelt, lebegő fotelnél, azokra azonban még néhány évet várnunk kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik