Kultúra

Közönségdíjat nyert a Testről és lélekről Mumbaiban

Enyedi Ildikó alkotását választotta kedvencének a Mumbai nemzetközi filmfesztivál közönsége.

Az Enyedi Ildikó rendezte, Arany Medve-díjas Testről és lélekről című alkotás nyerte a közönségdíjat Mumbai nemzetközi filmfesztiválján.

India nagyszabású „vörös szőnyeges” filmünnepe október 12-18. között 49 országból érkezett 220 filmet vonultatott fel – írja közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Testről és lelékről az év filmtermésének legfontosabb szerzői alkotásait bemutató „World Cinema” válogatásban szerepelt többek között Agnieszka Holland, Aki Kaurismaki, Abbas Kiarostami, Ruben Östlund, Sally Potter, Hong Sangsoo és Andrey Zvyagintsev filmjeivel együtt.

A közönségdíjat a Testről és lélekről női főszerepét játszó Borbély Alexandra és a film producere, Muhi András személyesen vette át a záróünnepségen.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. Sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Júniusban – első magyar filmként – elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját, az amerikai fesztiválpremierje a nagy presztízsű torontói filmfesztiválon volt.

Eldőlt, hogy a Testről és lélekrőlt nevezzük idén az Oscarra
A Filmalap jelentette be, hogy a Filmszakmai Döntőbizottság Enyedi Ildikó filmjét választotta magyar jelöltnek.

A fanyar humorú szerelmes film története során két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő igazi kuriózum, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek.

Enyedi Ildikó filmjét a hazai mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, és eddig mintegy 82 ezren váltottak rá jegyet.

Kiemelt kép: Mozinet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik