Kultúra

Rejtett figurák bukkantak fel a reformáció lángját megörökítő négyszáz éves festményen

A katolikus egyházat megreformálni kívánó mozgalom vezéreire leselkedő veszélyt eddig senki sem láthatta.

A teológiai képzést adó, a világ legjobb egyetemei közt emlegetett Yale-hez tartozó Divinity School folyosóján évtizedeken át lógott egy XVII. századi festmény, melyen a reformáció tizennyolc fontos, több esetben saját műveiket kezükben tartó alakja – így Luther Márton, Kálvin, vagy épp utóda, Théodore de Bèze – állnak körbe egy sötét asztalt, melyen egy nyitott Biblia, illetve egy égő gyertya látható.

Az ismeretlen festő tehetségét dícsérő mű állapota az elmúlt években rengeteget romlott, sőt, végletekig kiszáradt festékdarabok kezdtek potyogni róla, így tavaly eltávolították, hogy megtisztítsák és restaurálhassák.

A feladaton dolgozó szakemberek egyike, Kathy Hebb a képet mikroszkóp alatt vizsgálva rövidesen nem várt felfedezésre jutott, hiszen a fekete festék maradványai alatt színes foltokra lett figyelmes, hasonló ábrázolások után kutatva pedig a rég nem látott részletek felszabadítása mellett döntöttek, hiszen

az asztal túlsó oldalán egy bíboros, egy – a pápai bullákat jelképező – bika, a pápa, illetve egy pap alakja tűnt fel, akik megpróbálták elfújni a reformációt jelképező lángot.

A kép alján lévő alakokat a XVIII. század folyamán, szürke olajfestékkel tüntették el, azt azonban nem lehet tudni, hogy a kép ilyen állapotban érkezett-e már a Yale gyűjteményébe, vagy csak ott tüntették el róla a végül a vesztes félnek bizonyult katolicizmust.

“Talán azért tüntették el őket, hogy ezzel ne bántsák meg a katolikusokat – vagy egyszerűen csak idővel elveszett a kép értelme, a képkereskedő pedig úgy döntött, hogy a csak protestánsokat mutató kép jóval hamarabb gazdára talál majd.”

– mondta el a Divinity School művészettörténeti tanára, Felicity Harley-McGowan a Yale News-nak.

Merő véletlen, de a katolikus egyház megreformálására indult mozgalmakat (a reformációt) elindító lökés néhány nap híján épp ötszáz évvel ezelőtt, a wittenbergi vártemplom kapujára Luther Márton által írt kilencvenöt tétel kiszegezésével történt. A folyamat különböző protestáns egyházak, felekezetek megszületéséhez vezetett – így a református, az evangélikus, vagy épp az Erdélyben kialakult unitárius valláshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik