Kultúra

Már az amerikai producerek is kiátkozták Harvey Weinsteint

Kezdeményezték a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt filmmogul kizárását az amerikai producerek céhéből.

Az Amerikai Producerek Céhe (Producers Guild of America – PGA) elindította a zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein kizárását – írja az MTI.

A PGA egyhangúlag döntött arról, hogy „fegyelmi okok miatt” elindítja eljárást Weinstein tagságának megszüntetéséről.

Weinsteinnek alkalma lesz reagálni, mielőtt a végső döntést november 6-án meghozzák – közölte a PGA országos igazgatói testülete. A döntés két nappal az után született, hogy az amerikai filmakadémia kizárta soraiból a 65 éves producert.

Harvey Weinsteint kizárta soraiból az amerikai filmakadémia
Az indokláshoz hozzátették, hogy Harvey Weinstein nem érdemli meg kollégái tiszteletét.

Weinstein szóvivője, Sallie Hofmeister nem kommentálta a producerek céhe döntését.

A több mint ötezer taggal rendelkező PGA hétfőn arról is döntött, hogy szexuális erőszak elleni munkacsoportot hoz létre, mely a

rendszerszintű és gyakori problémát” kutatja és megoldásokat dolgoz ki, mert “azonnali akcióra van szükség az egész iparág részéről.

A producercéh 2013-ban a Weinstein fivéreket, Harvey-t és Bobot tüntette ki legnagyobb elismerésével, a Milestone-díjjal, melyet azoknak ítélnek oda, akik munkájukkal történelmi jelentőségűt alkottak. A díjat mások mellett Walt Disney, Steven Spielberg és James Cameron vihette haza.

Mint ismert, a The New York Times és a The New Yorker tényfeltáró riportjai nyomán az elmúlt napokban mintegy harminc nő, köztük olyan hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie vagy Gwyneth Paltrow, illetve európai színésznők is arról számoltak be a nyilvánosság előtt, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket, négy nő pedig nemi erőszakkal is megvádolta a befolyásos hollywoodi producert.

Mostanára már a New York-i és a londoni rendőrség is vizsgálatot indított a felmerült vádak alapján, Franciaországban pedig Emmanuel Macron nemrégiben kezdeményezte, hogy Weinsteint fosszák meg a civileknek adható legmagasabb hazai kitüntetéstől, a Becsületrendtől.

Kiemelt kép: AFP/Yann Coatsaliou

Ajánlott videó

Olvasói sztorik