Kultúra

Ez a Leonardo da Vinci-festmény jól mutatna a nappaliban

November közepén találhat gazdára az utolsó magánkézben lévő da Vinci-kép, a Salvator Mundi, amit sokáig elvszettnek hittek. Az olajfestmény a New York-i Christie’s aukciósházban találhat gazdára,

a licit 75 millió fontról, azaz közel 26 milliárd forintról indul

– írja a Telegraph.

Ez az összeg pedig óriási ugrás a kép 1958-as értéke után, amikor egy másik galéria, a Sotheby adta el mindössze 45 fontért, vagyis alig több mint 15 ezer forintért. Ekkor még nem tudták, hogy Leonardo da Vincihez köthető a Salvator Mundi, illetve nem tudták, hogy a festő híres, Jézust ábrázoló Salvator Mundijáról van szó.

Leonardo nem sokkal a Mona Lisa után festhette a képet, 1506 és 1513 között Franciaországban. 1763 után csak 1900 került elő, egy brit műgyűjtő vette meg, de fogalma sem volt róla, hogy Leonardo da Vinci a művész. A reneszánsz festő köréhez tartozó Bernardino Luininek tulajdonították Krisztus képmását, ami valószínűleg a háború alatt sérülhetett meg. Az eredete feledésbe merült, és restaurálták Krisztus haját és arcát, majd 1958-ban kelt el a nevetséges 45 fontért.

Fotó: VCG Wilson/Corbis / Getty Images)

Csak 2005-ben tűnt fel ismét, amikor egy amerikai üzletember 7 ezer 500 fontért (~2,6 millió forint) vette meg. Majd 2011-ben, egy 6 éves kutatás után megállapították, hogy ez bizony az a Salvator Mundi, Leonardo da Vinci munkája.

Most 2,6 millió helyett 26 milliárdért kellhet el a festmény. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik