Kultúra

Az erdélyi népviselettől a berlini sztriptízig

Az erdélyi népviselettől a berlini sztriptízig

Ne lepődjünk meg, ha a napokban elegáns urakba és hölgyekbe botlunk a Millenáris környékén, amint nagy, téglalap alakú csomagokat, esetleg szobrokat cipelnek a hónuk alatt. A hét második felére ugyanis műgyűjtők, művészek és galériatulajdonosok lepik el Budapestet, mivel október 12-én nyílik az Art Market Budapest, Kelet-Európa legnagyobb művészeti vására. Az idei díszvendég Izrael, de a rendezvény 4 kontinens közel 25 országának több mint 100 kiállítóját és 500-nál is több művész sok ezer alkotását vonultatja föl pár nap alatt.

Több számot sajnos nem tudok sorolni, képeket viszont annál inkább. A vásárnak külön szekciója van a fotók számára, így próbálva tovább erősíteni Budapest azon törekvését, hogy a régió fotóművészeti fővárosává váljon. Idén például Budapestre látogat Tony McGee, aki David Bowie-ról készült portrésorozatával vált világhírűvé évtizedekkel ezelőtt. A popikonról készített fotói mellett láthatóak lesznek a sorozathoz kapcsolódó dokumentumok is, például Bowie saját kezűleg írt jegyzetei. A műfaj külföldi sztárjai mellett az Art Photo Budapest nemzetközi mezőnyében meghatározó szerephez jutnak a legjelentősebb hazai alkotók is. Közülük az idén 80 éves, kolozsvári születésű Korniss Péter munkássága kerül leginkább fókuszba. Kornissnak eddig 16 országban volt egyéni kiállítása, és  a Nők Lapja mellett a National Geographic, a GEO Magazine, a Time és a Forbes magazinban is megjelentek képei. Egyik albumának mottója így szól:

Meg kellene örökíteni azt, ami hamarosan eltűnik! Fotográfusként ennél szebb feladatot nem is találhattam volna magamnak.

A kiállításon látható fotókból mutatunk most párat, az erdélyi népviselettől kezdve a berlini sztriptízig és a meditatív tájakig bezárólag:

Korniss Péter : Asszonyok kosarakkal Várfok Galéria
Dafna TALMOR, Untitled
TOBE Gallery (Budapest)
Horst KISTNER, Boiling point
Michaela Helfrich (Berlin)
Peter BOEHLER, Im wandel der zeit
m beck (Hamburg)
Miron ZOWNIR, Berlin
Galerie Koppelmann / Kunstwerk Nippes (Köln)
Suzanne MOXHAY, Arboretum
Jean-Louis Ramand (Aix-en-Provence)
Stéphane NOËL, Somos Pocos
Apteka Sztuki (Varsó)
Zsolt BIRTALAN, Definite shadows
Artphoto (Budapest)
Olvasói sztorik