Kultúra

Budapest csak nevével és nem nevezetességeivel verseng a legjobb európai filmes helyszín címéért

Városok, erődök, szigetek, történelmi és régészeti jelentőségű helyszínek jutottak be az Európai Filmalapok Hálózata (EUFCN) által meghirdetett verseny döntőjébe: a görögországi Antipárosz sziget, Caracalla termái Rómában, Varsó, a spanyolországi Gaztelugatxe szigete is szerepel a listán.

A kelet-németországi Görlitz annak kapcsán került be a versenybe, hogy ott forgatták A Grand Budapest Hotel című, kilenc kategóriában is Oscar-díjra jelölt és négyet el is nyerő filmet.

Mint emlékezetes a Wes Anderson rendezte film címében azért szerepel fővárosunk neve, mert az alkotónak tetszett a név, s bár Budapesten is kerestek forgatási helyszínt, végül egy kisebb fürdővárost, Görlitzet választották a kitalált Közép-Európai ország, Zubrowka egyik városának helyszínéül. Egyébként magát az országnevet a lengyel Żubrówka vodka után nevezte el a rendező, szintén csak azért, mert tetszett neki a szó hangzása.

A Cineuropa szakmai filmmédium szakértői zsűrije választotta ki a 11 döntőst 35 helyszín közül, melyeket az EUFCN tagszervezetei javasoltak. A díjat november 7-én adják át az Európai Parlamentben.

MTI / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik