Kultúra

Rudolf Péter Shakespeare-t rendez a Pesti Színházban

A Lóvátett lovagok című komédia lesz a Vígszínház kamaraszínházának első őszi premierje.

Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájának szeptember 29-i bemutatójával kezdi a Vígszínház őszi premierjeinek sorát.

A Pesti Színház új előadásának főszerepében Szilágyi Csenge, Bach Kata, Telekes Péter és Wunderlich József látható, a rendező Rudolf Péter.

Navarra királya és kísérete megfogadják, hogy életüket három évig a tanulásnak szentelik, és minden földi élvezetet, szerelmet megvonnak maguktól. Naná, hogy még aznap a városba érkezik a francia királylány és három udvarhölgye. Naná, hogy rögtön felborítják a jól kieszelt tervet. Cselszövések, esküszegések és félreértések során vezet az út a szerelembe, keresztül a rímek bozótosán. A Lóvátett lovagok Shakespeare legjátékosabb komédiája. Naná, hogy több mint 240 szójátékot tartalmaz – kezdve a címével.

Rudolf Péter 25 évvel első, a Pesti Színházban bemutatott rendezése, a Dühöngő ifjúság után most újra a Vígszínház társulatával dolgozik.

Az emberi természettel ellentétes életet nem lehet élni. Ennek a roppant egyszerű gondolatnak már sok rendszer nem felelt meg. Persze Shakespeare épp attól az aki, hogy minden pillanatban újabb és újabb réteget kínál fel a színháznak, újabb és újabb kanyarokat vehet egy jelenet, újabb és újabb képet festhetünk az emberről. Esetünkben leginkább a szerelmes emberről. Ebben a darabban Shakespeare szinte minden későbbi vígjátékának elemei ott vannak. Ezzel is megpróbálunk játszani. Igyekszem a színészből kiindulni.

– mondja a Lóvátett lovagok kapcsán Rudolf Péter.

Rudolf Péterrel alkotni nagyon inspiráló és szórakoztató volt. Gyors észjárásával felvenni a versenyt igazi színészt próbáló feladat. Örülök, hogy dolgozhattam vele, elképesztően emberi, csodás színész és rendező.

– meséli a közös munkáról az előadásban a francia királylányt játszó Szilágyi Csenge.

Ritka, hogy egy szerepben a színész ilyen önfeledten lehet szerelmes, cölibátusi fogadalom ide vagy oda. Egy nagyon jó hangulatú, pörgős, izgalmas próbafolyamaton vagyunk túl. Remélem, az előadás is hasonlóan erős energiákat hordoz majd, mi már nagyon várjuk a közönséget!

– vallja Telekes Péter, a Lóvátett lovagok Ferdinánd királya.

A Lóvátett lovagok pesti színházi változatát Mészöly Dezső fordítása alapján Závada Péter és Rudolf Péter készítette. A jelmeztervező Füzér Anni, látvány Pater Sparrow. Közreműködik a Vodku Zenekar.

Forrás: Vígszínház, kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik