Kultúra

Pablo Escobar bátyja bérgyilkosokat alkalmazna a Netflix helyében

A hétvégén derült ki, hogy a Netflix Pablo Escobarról és a kolumbiai drogháborúról szóló sorozatának mexikói helyszínkeresője múlt hétfőn vesztette életét. Megölték. Egyelőre nem tudják, hogy ki vagy kik állnak a gyilkosság mögött, a 37 éves Carlos Muñoz Portalt autójában találták meg több, golyó okozta sebbel, sérüléseibe belehalt. Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás, kérdéses, hogy köze lehet-e a Narcosnak a gyilkossághoz, vagy esetleg Portal támadói azt hihették, hogy a férfi a mexikói drogháborúról gyűjt információkat a hatóságok számára.

A világsajtóban hétvégén megjelent hírre Pablo Escobar 70 éves bátyja, Roberto de Jesús Escobar Gaviria a Hollywood Reporternek reagált. Súlyos mondatok hangzottak el a szájából,

Escobar szerint ha a Netflixnek nem megy, hogy ésszel kerülje el a fegyveres erőszakot, bérgyilkost kéne fogadnia. 

Carlos Muñoz Portal nagy rutinnal rendelkező location hunter, korábban is komoly hollywoodi produkciók forgatási helyszíneit kutatta fel. Már több mint 10 éve dolgozott a filmiparban, az Apocalypto és a Spectre helyszíneit is ő találta. A holttestét autójában találták meg San Bartolo Actopanban egy földúton, az amerikai határtól mintegy 640 kilométerre. Egyedül volt, legutóbb pedig halála előtt egy nappal, vasárnap, szülővárosából, Pueblából osztott meg egy képet, ami 145 kilométerre fekszik a gyilkosság helyszínétől.

A helyi lapok forrása szerint nem tudni, hol és hány találat érte, a mexikói államügyészség sajtófőnöke annyit nyilatkozott, hogy szemtanúk híján csak találgatni tudnak a gyilkossággal kapcsolatban. A mexikói drogháborúban a Los Angeles Times cikke alapján 20 éve nem tapasztalt vérengzés folyik. Júniusban összesen 2234 gyilkosság ügyében indított nyomozást az ügyészség, ami 40 százalékkal meghaladja a tavaly júniusi, és 80 százalékkal a tavalyelőtt júniusi számokat.

Sokan El Chapo letartóztatásának tudják be az erőszakot.

Részlet a Narcos első évadából
Fotó: Daniel Daza/Netflix

A mexikói elnök, Enrique Peña Nieto drogkartellek elleni harcának egyik legfontosabb sikere az volt, mikor többszöri próbálkozás után elfogták Joaquín „El Chapo” Guzmánt. El Chapo 2015-ben még filmbeillő módszerrel, egy alagúton keresztül távozott a szigorúan őrzött mexikói börtönből, de nem sokkal később Sean Penn indirekt közbenjárásával sikerült újra rács mögé juttatni. A mexikóiak ezután már kiadták az Egyesült Államoknak. Letartóztatása után pedig érezhetően több gyilkosság történt.

Portal se volt messze a legveszélyesebb helyektől. Hidalgo államtól nagyjából 40 kilométerre találták meg a filmes holttestét, ahol közismerten sok a drogkartellekkel összefüggésbe hozható gyilkosság. Júliusban egészen pontosan 182 esetet számoltak.

Az is elképzelhető, hogy Carlos Muñoz Portalt kifigyelték, követték, és mivel azt sejtették, hogy információt gyűjt a kartellekről, eltették láb alól.

De ez mind csak spekuláció, ahogy a Escobar bátyjának nyilatkozata is inkább egy szolid fenyegetés. Amikor az újságíró megkérdezte, hogy a Netflix hogyan növelhetné a forgatás biztonságát, egy régi történetet emlegetett fel.

Amikor egyik nap a dzsungelben sétálgattam, 100 dolláros címletekben 2 millió dollár (516  millió forint) volt a táskámban. A katonaság utánam és Pablo után kutatott. Aztán hirtelen lőni kezdtek ránk.

Escobar a bátyjával és még pár biztonsági emberükkel futott egy csatorna felé, majd sikerült elúszniuk a tűzpárbaj elől. Kiemelte, hogy fegyverek nélkül oldották meg a helyzetet.

Ha elég intelligens vagy, nincs szükséged fegyverekre. Ha nem, muszáj használnod őket. Ebben az esetben a Netflixnek javasolt bérgyilkosokat felbérelnie a biztonságuk érdekében.

– utalt Escobar Gaviria a halálesetre.

Részlet a Narcos második évadából
Fotó: Juan Pablo Gutierrez/Netflix

Pablo Escobar bátyja az 1980-as években a kartell főkönyvelője volt, de arról is lehet olvasni, hogy egy ideig a bérgyilkosok fejeként segítette a családot. 1993-ban került börtönbe, ahol egy levélbomba felnyitása után fél szemére megvakult, egyik fülére megsüketült. 10 évvel később szabadult, azóta visszavonultan él, már amennyire egy egymilliárd dolláros per a Netflix ellen visszavonultnak számít. A Vice 2014-es cikke egy kedves, sztorizgató nyugdíjasként festette le az egykori drogkartell főkönyvelőjét, de az interjú alapján nem ez a hangulat érződött. Arra a kérdésre, hogy hány ember halála fűződik az Escobarokhoz se most, se a Vice-nak nem válaszolt. Több mint 3000 ezer gyilkosságot írnak a kartell számlájára, ennek ellenére Pablo Escobar 1993-as halála után egyesek hősként emlékeznek rá Medellínben.

Roberto de Jesús Escobar Gaviria 2014-ben alapította meg az Escobar Inc-et, ő rendelkezik az Escobar névvel és branddel, amit szerinte a Netflix jogtalanul használ a Narcos című sorozatban. Éppen ezért 2016. július elsején beperelte a szolgáltatót nem kevesebb mint 1 milliárd dollárra, amit a mai napig nem kapott meg. Az interjúban elmondta, hogy a Netflixtől fenyegető levelet kaptak, de szerinte félnek tőlük. Jelenleg Escobar Gaviria ügyvédei tárgyalnak az ügyben, és ragaszkodnak az összeghez.

Ha nem kapjuk meg, befellegzett a kis műsoruknak.

Ez az ő országa, és szerinte elég veszélyes az áldásuk nélkül hasonló forgatásba kezdeni, elvégre náluk vannak a névjogok. Pablo Escobar bátyja azt is hozzátette, hogy ő nem foglalkozik a Szilícium-völggyel, az ottani emberekkel és a sok kütyüjükkel. Ezek az emberek ugyanis mit sem tudnak az életről, nem élnék túl Medellín vagy éppen Kolumbia dzsungeleit. Neki viszont sikerült.

Az anyjuk méhében kellett volna maradniuk. Ezt kéne mondanunk az ehhez hasonló embereknek, akik Kolumbiába tartanak.

Kérdéses, hogy a Netflix a haláleset vagy éppen a nyilatkozat után a tervek szerint kezdi-e meg a negyedik évad forgatását Mexikóban. Egyelőre csak kollégájuk halála után adtak ki egy közleményt, hogy együtt éreznek a családdal.

Címlapfotó: Fotó: Daniel Daza/Netflix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik