Kultúra

Londonban is bemutatják a Testről és lélekrőlt

Érkezik az brit fővárosba Enyedi Ildikó filmje, melynek premierjén a rendezővel is beszélgethetnek majd a jelenlévők.

Enyedi Ildikó alkotását szeptember 18-tól London több mozijában is megtekinthetik a nézők, akik a filmet forgalmazó MUBI és a Londoni Magyar Kulturális Központ jóvoltából a rendezővel is találkozhatnak.

Eldőlt, hogy a Testről és lélekrőlt nevezzük idén az Oscarra
A Filmalap jelentette be, hogy a Filmszakmai Döntőbizottság Enyedi Ildikó filmjét választotta magyar jelöltnek.

Nagy várakozás előzi meg a szigetországban az Oscarra is nevezett Testről és lélekrőlt, melyet

a The Guardian kulturális szerkesztője a kötelezően megnézendő filmek közé sorolt, az Independent pedig lenyűgözőnek minősítette.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása a világpremierje alkalmával, februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) a díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Majd júniusban – első magyar filmként – elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját.

A film fő kérdése: mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? A két főszereplőt a meglehetősen bizarr munkahelyükön – a vágóhídon – kívül szinte semmi sem köti össze, azonban egyik este elkezdenek egymással álmodni, méghozzá szarvasok képében, gyönyörű téli tájakon járva, ahol a patakból isznak, élelemért kutakodnak, vagy csak egymást nézik. A főszereplőpáros tökéletesen formálja meg ezeknek a kecses lényeknek a nappali álmát.

A kulcs a szarvascasting volt. Meg szerettem volna találni a szarvasok Clint Eastwoodját. Elmentem Horkai Zoltánhoz. Mutatott hármat, akik már szerepeltek filmben. Én egy negyediket választottam, amelyikről azt mondta, hogy lehetetlen vele együtt dolgozni.

– jegyezte meg egy interjúban Enyedi Ildikó, aki Londonban mesterkurzust is tart filmművészetet tanuló diákoknak és részt vesz a Londoni Magyar Kulturális Központban tiszteletére rendezett fogadáson.

A Testről és lélekről első londoni vetítései szeptember 18-án és 19-én lesznek.

Forrás: Balassi Intézet, fejléckép: Mozinet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik