Kultúra

Orbán, Trump, Putyin elhozta a “tahólázadást”

Péterfy Gergely (Péterfy Gergely)
Péterfy Gergely (Péterfy Gergely)
Ezt mondja Péterfy Gergely. Az író szerint azok húznak el Magyarországról, akik nem akarnak smúzolni a hatalmasokkal.

Péterfy Gergely szerint téves állítás, hogy a magyarok a jobb megélhetés miatt mennek külföldre. A pultosoktól a takarítókon át az IT-szakemberekig szinte mindenki elvándorol, aki tud és nem akar “belépni a Pártba”, nem kíván smúzolni a hatalmasokkal. Ez az attitűd a török hódoltság óta jelen van a magyar mentalitásban – mondta az író a Klubrádió reggeli műsorában.

(Előzőleg Alföldi Róbert rendező is arról beszélt, hogy az emberek már azért güriznek, hogy a gyermekeik elmehessenek az országból. )

Szerinte ’89 után egy ideig úgy tűnt, hogy majd idővel sikerül felzárkózni a nyugati szinthez, de ez az illúzió a kétezres évek első évtizedének végére szertefoszlott. Maradt a kilátástalanság és az abból fakadó depresszió, ami főleg azokat sújtja, akiknek a legkisebb az esélyük a kitörésre. Hasonló volt a helyzet a Horthy- és a Kádár-korban, de ez csak részben “köszönhető” a politikai diskurzusnak. A jelenséghez hozzájárulnak a hétköznapi tapasztalatok, az állami propaganda, a kisemberek kiszolgáltatottsága, és a Fidesz sértettsége, ami a kormány támogatói között is érzékelhető.

Hivatalosan sajtószabadság van, mindenki azt írhat, mondhat, amit akar, de a társadalom többségére így is a kormánypropaganda hat.

Értékelése szerint rendkívül káros, hogy a bal- és jobboldal is hittételek alapján kezd működni, és a köztük levő szakadék mélyül, a balliberális oldal pedig, a Fidesz-táborhoz hasonlóan egyre inkább bezáródni látszik, és hasonló mechanizmusok alapján működik. Péterfy úgy látja, a Fidesz-kommunikáció negyede-harmada megalapozott lenne, de a ,,fű alatti politizálás”, a főbb célkitűzések döntő többsége ordas hazugság.

A baráti zsebek kitömése, a szimbolikus jelentőségű stadionépítés nem leplezhető el. A kormány politizálása főleg a harácsolásról, a nemzetinek nevezett vízió határon túli exportjáról szól, amivel a környező országokban élő magyarságnak csak kárt okoznak.

Az Orbán-kormány politikája profi, de rendkívül veszélyes, mert az alsóbb társadalmi szinteken indulati-gyűlöleti szinten csapódik le. A putyini eredetű populista és a többségi politikai oldal felsőbbrendűségét hirdető hibrid hadviselés eredménye, hogy már a magyar társadalmon belül találják meg az ellenséget. Az is kérdéses, hogy az évek óta tartó retorikai ámokfutás mikor csap át konkrét gyűlöletbe, tettekbe. A Fidesz vezetői úgy hiszik, kézben tartják a folyamatokat, de a gyűlöletkeltés és a konkrét atrocitások közötti vékony hártya bármikor átszakadhat – tette hozzá.

Péterfy Gergely szerint az kérdés, hogy mind a hazai, mind a trumpi-putyini “tahólázadás” tartós trend-e, vagy ezen rétegek csak átmenetileg jutottak-e hatalomhoz.

Mind mondta, ugyanazon oldal folyamatos uralkodása politikai és társadalmi szinten is súlyos károkat okoz. Ezért ő pozitív folyamatoknak nevezte, hogy Franciaországban, Hollandiában és Németországban visszaszorulóban vannak a populista pártok, mozgalmak. Ez azonban Péterfy Gergely szerint nem menti fel a hazai ellenzéki pártokat az alól, hogy impotens politikát folytatnak, legtöbbször átveszik a Fidesz retorikájának főbb pontjait is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik