Kultúra

Űrhajósok kezeslábasaira bukkant két egyetemista egy adományboltban

Alig több mint egy dollárt fizettek értük, pedig harmincezret is érhetnek.

Talia Rappa és Skyer Ashworth szokása szerint csak betért az Üdvhadsereg egyik, bezárás előtt álló floridai helyiségébe, hogy áttúrja a végtelennek tűnő ruhahalmokat, egyik alkalommal viszont a szokásosnál jóval érdekesebbre bukkantak:

a pulóverek erdeje alatt előbb egy NASA-logóval ellátott fehér kezeslábas, majd öt hasonló, de kék színű ruha bukkant elő.

A fiatalok érezték, hogy óriási értéket tartanak a kezükben, így a darabonként mindössze húsz centbe (alig több, mint ötven forint) kerülő ruhákkal tértek haza.

Gyanújuk beigazolódott, hiszen a hat ruha eredetinek bizonyult – sőt, az is kiderült, hogy a földi személyzet, illetve az űrhajósok által a nyolcvanas években használt kezeslábasok közül három tényleg asztronautákon feszült: George D. Nelsonon (ő háromszor – 1984, 1986, 1988 – járt az űrben), Robert Allan Parkeren (két Spacelab-küldetés specialistája volt, 1983-ban és 1990-ben), illetve Charles D. Walkeren
(1984-ben, a Discovery űriskló első útján, 1985-ben pedig két újabb repülésen vett részt).

A leletek novemberben, az American Space Museum árverésén kerülnek kalapács alá, és minden bizonnyal óriási hasznot hoznak majd, hiszen együttesen

akár 30 ezer dollárt (7,7 millió forint) is érhetnek.

A két szerencsés megtaláló nem tart igényt a bevétel teljes egészére, így egy részét a múzeumnak ajánlják fel, a többit pedig saját egyetemi tandíjukra költik. A sors fintora, hogy Ashworth szülei is a NASA-nál dolgoztak, sőt, ő maga is ebben az irányban tanul tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik