Kultúra

Az oroszok Avengerse pont olyan rossz, mint a magyarok válasza a La La Landre

Muchichka László
Muchichka László

Ügyeletes jó zsaru. 2017. 08. 25. 15:58

A Védelmezőknek pont annyira sikerült a szuperhős-zsáner, mint a Pappa Piának a musical. Kritika.
Korábban a témában:

Ritka, hogy orosz film eljut a magyar mozis forgalmazásba, maximum az olyan fesztiválnyertes kuriózumok, mint a Leviatán jelennek meg. Sokáig úgy volt, hogy legutóbbi szuperhősmozijuk, a  Zashchitniki (angol címén Guardians, vagyis Védelmezők) is átüti ezt a falat, hiszen ígéretes promói miatt sokan vígan csettintettek a keleti spandexesek láttán:

Enjoy Movies

Hiszen a kvartettben a szegény ember Magnetójaként fém helyett köveket manipuláló Ler, a szexi telekinetikus és láthatatlanná válni is képes Kseniya, a szélsebes (teleportálni tudó) kardforgató (és a Tél katonájára emlékeztető) Khan, valamint a (lévén orosz filmről van szó, így stílszerűen) minigunos tudós medvévé átváltozó Arsus nevű arc mind-mind annyira eltúlzottak, hogy valami merész, önreflexív stílusparódiának is beillett. A végeredmény viszont a kecsegtető beharangozók ellenére nem lett túl acélos, a februárban bemutatott film az IMDb-n 3,9-en áll, a Rotten Tomatoes-on pedig 24%-on, nem véletlenül. A film végül nem is jelent meg nálunk moziforgalmazásban, viszont le lehet vadászni a Mozi+ csatornán szinkronosan.

Ezek az orosz szuperhősök még a Bosszúállóknak is feladnák a leckét
Itt van a hidegháború idején játszódó Zashchitniki új előzetese, amely egy elképesztően látványos és penge filmet ígér.

Pedig úgy tűnt, az örmény-orosz rendező, Sarik Andreaszjan munkájában tényleg minden megvan a sikerhez, hiszen a hidegháború idején játszódó Védelmezők középpontjában egy Patriot (=Hazafi, mi más is lehetne?) nevet viselő, az ex-szovjet köztársaságok legkeményebb, X-Men-szerű szuperhőseiből szélsebesen összerakott kommandó áll, akiknek egyetlen dolga megvédeni a nemrég összeomlott Szovjetuniót óriási pókrobotokkal és erős fegyverekkel vívott támadástól, meg egy olyan fickótól, aki egy balul sikerült kísérlet után maga is szupererőre tett szert (mellesleg olyan, mint Bane a Sötét Lovag: Felemelkedésben)

A főgonosz

A film viszont végül olyan penetráns lett, mintha fogták volna a valaha volt összes szuperhősmozi legrosszabb pillanatait, kliséit, és belegyúrták volna egy filmbe. Van itt

  • Eredettörténet (tulajdonképpen az egész film egy hosszúra nyújtott keletkezéssztori)
  • Istenkomplexusos főgonosz banális döntésekkel (miután meg is ölhetné az egyik Védelmezőt, inkább otthagyja a földön félholtan, hogy majd visszatérhessen)
  • Nagyon menőnek látszani akaró szuperhősök (akik úgy tudják egyesíteni erejüket, hogy egymáshoz érnek, és kijön belőlük valami fényizé)
  • Értelmetlen városrombolások (kitépik az Osztankinói tévétornyot, hogy máshol újra felállítsák)
  • Női Nick Fury, aki mindent tud, illetve nagyon badass (és elég annyi magyarázattal szolgálnia, hogy az embereknek hősökre van szüksége és a hősök már csatlakoznak is hozzá, de persze előtte ártatlanokat ölnek meg)
  • Karakterfejlődés (amit úgy érünk el, hogy mindenki elmondja a női Nick Fury-nak egyesével, privátban, ami a lelkét nyomja)

Persze nem szabad egy szuperhősfilmtől katarzist várni, hiszen a szórakoztatás a célja, ahol izgalmas adrenalin-löketet, vicces beszólásokat, és világmegmentést vár a néző. Viszont az nagy baj, ha csak pizsamába öltözött, heroikusnak tűnni akaró szereplőket kapunk, a történet pedig pedig csak lazán összefűzött akciójelenetek skiccelik össze. Ha ez nem lenne elég, a férfi szereplők folymatosan logikátlan dolgokat tesznek, a nők pedig biodíszletek. A film legtöbbször pedig hiába látványos, a Medveember átalakulása olyan, mintha nem is 2017-ben, hanem 1997-ben készült volna, ráadásul érthetetlen, hogy az először róla leszakadó nadrág hogy kerül rá vissza (de az a szőrszálhasogatás már a legkisebb gond).

A rendelkezésre álló 100 perc ráadásul nem elég semmire: egyszerre belegyömöszölni eredetsztorit, csapat-összekovácsolódást, meg érdekes történetet lehetetlen. Nem véletlen, hogy a Bosszúállóknak is felvezető filmek tömkelege és 142 perc szükségeltetett. A legbosszantóbb az, hogy lehetett volna ebből egy vagány keleti szuperhősfilm, ha a szereplőkből normális karaktert gyúrnak, ha a főgonosz nem annyira súlytalan, mint Malekith a Thor: Sötét világban, és nem klisékből építkezik. Kár érte.

Védelmezők (Zashchitniki / The Guardians). Magyarul beszélő, orosz sci-fi kalandfilm, 100 perc, 2017. Értékelés: 3/10

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.