Kultúra

Hápburgben az élet még mindig hurrikán

A Kacsamesék kultikus, megkerülhetetlen eleme a 90-es éveknek, s nemcsak szülőhazájában, az USA-ban, hanem Magyarországon is, ahol egy másik esemény miatt egy komplett generáció közös emlékezetébe is beégett. 1993. december 12-én késő délután ugyanis a Kacsameséket megszakították, hogy Boross Péter elhaló hangon közölje, Antall József miniszterelnök elhunyt.

A megszakítást megelőző utolsó jelenetben még a dühös Dagobert bácsi az asztalon ugrálva azt kiabálta:

Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat!

Majd ezt követően, 18:08-kor a kép elsötétült (bár még hallatszott Niki, Viki és Tiki hangja), majd az MTV logója volt látható több percen keresztül, miközben Chopin Gyászindulója szólt.

A sorozat ezután még 1995-ig futott hazánkban (az USA-ban 1987, illetve 1990 között), és akkoriban azon kevés sorozatok egyike volt, amelyet az első résztől az utolsóig levetítettek a Magyar Televízióban. Az eredetileg Carl Barks képregényfigurái alapján készített sorozat három évada és elkészült száz epizódja viszont hiába volt nagy siker, nem követte folytatás, egészen mostanáig. 2017-ben a Disney úgy döntött, rehabilitálja a sorozatot, de nem folytatást, hanem teljes tollfelvarrást rendelt el, így augusztusban rebootot kapott a Kacsamesék.

Ha nincs két nagyothalló hölgy, a Kacsamesék főcímzenéje is más lenne
A nagyon tapadós intró szerzője ráadásul meg sem gazdagodott belőle.

A cselekmény sok mindenben nem változott, Donald kacsa három unokaöccsét, Nikit, Tikit és Vikit rátukmálja Hápburg (meg úgy en bloc a világ) leggazdagabb kacsájára, Dagobert McCsipre, akire leginkább a mogorva és zsugori bunkó jelzők illenek a legjobban. De miután a srácok a házvezetőnő, Beakly asszonyság unokájával, Webbyvel kiegészülve galibákat okoznak a házban, sőt konkrétan leöregurazzák Dagobertet, hirtelen feléled benne a kalandvágy, hogy hódoljon legkedvesebb tevékenységének (a pénzérmék között való úszáson kívül), vagyis a kincsvadászatnak. Útra is kelnek, hogy megtalálják az elsüllyedt Atlantiszt (és annak elveszett kincsét) Kvák kapitánnyal, Dagobert gyagyás pilótájával.

Ahogy látszik, a Kacsamesék 2017-ben sem sokban más, mint 1990-ben, ugyanúgy egy gyerekeknek szóló Indiana Jones-sorozatról van szó, ahol a kincskeresésen túl legalább olyan fontos szerep jut az üzeneteknek: vagyis például annak, hogy a legnagyobb kaland az ember kacsa életében valójában a család.

A képek ugyan már nem kézzel rajzoltak, de a számítógépes animáció így is elég baráti, nem érte olyan baleset a matériát, mint például a Micimackót, vagy pár éve a Kis Vukot. Ugyan kicsit sterilebb és mattabb minden, nem pedig harsány és részletgazdag, de a hangulat hasonló, és az újradizájnolt intró sem rossz, kicsit képregényes, ami kikacsintás az alapanyag felé.

Örömteli, hogy Niki, Tiki és Viki – aka ugyanaz a szereplő három színben – az új verzióban sokkal árnyaltabb karaktert kapott, és ez nemcsak abban látszik, hogy már csupán egyikük visel sapkát, és póló, hosszú ujjú pulcsi, kapucnis felső, valamint különböző frizura különbözteti meg őket egymástól; a kétszer 20 percesre nyújtott pilotba még az is belefér, hogy előtérbe kerüljön mindannyiuk egyénisége.

A pilot után a sorozat ténylegesen szeptember 23-án indul. Az első rész alapján egyelőre, úgy tűnik, megéri megnézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik