Kultúra

George Clooney a püspökgyilkosok nyomába ered

A jogvédelem iránt elkötelezett sztár ezúttal dokumentumfilmet készít, amelynek ő lesz a narrátora és a producere is.

George Clooney nem tétlenkedik mostanában. Hamarosan bemutatják új filmjét, a Suburbicont, melyet a négyszeres Oscar-díjas Coen-fivérekkel közösen írt forgatókönyvből rendezett. Most pedig dokumentumfilmben dolgozza fel Juan Gerardi Conedera guatemalai segédpüspök 1998-as meggyilkolásának körülményeit,  egy politikai gyilkosságokat bemutató hatrészes sorozat egyik darabjaként.

Két évvel a guatemalai polgárháború vége után, 1998 áprilisában a katolikus egyház átfogó, hivatalos vizsgálati jelentést készített az évtizedek alatt elkövetett háborús bűncselekményekről.

A polgárháborúban ugyanis 55 ezer ember vesztette életét, a jelentés szerint kilencven százalékuk a hadsereg áldozata volt.

Két nappal később lelőtték a 75 éves Gerardi püspököt, a jelentés fő kezdeményezőjét. A Közép-amerikai Jogvédő Bizottság (Codehuca) guatemalai katonatiszteket vádolt a bűnténnyel, a gyilkosságot azonban máig napig nem sikerült teljesen felderíteni. A fő tetteseket 2001-ben elítélték, ám 13 katona ügye, akiket feltételezett tettestársként tartanak számon, még mindig függőben van.

Gerardi püspök fáradhatatlanul ostorozta az emberi jogok ellen elkövetett bűnöket és a hadsereg kíméletlen fellépését a polgárháború 36 éve alatt. A tízezrek életét követelő harcoknak végül csak 1996-ban vetett véget az Alvaro Arzu elnök és a Guatemelai Nemzeti Forradalmi Unió között megkötött békeszerződés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik