Kultúra

Dollármilliókat követelnek a hackerek az ellopott HBO-adatokért cserébe

Hétfőn még azt írtuk, hogy az 1,5 terabájtnyi adatot lelopott hackercsapat nem pénzt akar, de kiderült, hogy az információért cserébe mégis milliókra számítanak. A hackerek Hollywood Reporterhez juttatták el azokat az emaileket és személyes adatokat, amit az HBO-tól loptak, és azzal fenyegetnek, hogy ha nem kapnak pénzt, kiszivárogtatják a birtokukban lévő Trónok harca epizódokat, szkripteket és levelezéseket.

Az emailek között többek között a színészek privát elérhetőségei is szerepelhetnek. 

A Hollywood Reporter természetesen nem hozta nyilvánosságra a megkapott információkat, azt viszont közölték, hogy látták az eheti Trónok harca epizód szövegét és részletes összefoglalóját, valamit marketing anyagokat is. Az elmúlt évek legnagyobb hackerbotrányát szárnyalhatja túl az HBO, ha a hatóságoknak nem sikerül azonosítaniuk az elkövetőket. 2014-ben a Sonytól 3,4 gigabájtnyi adatot loptak el, ami szinte semminek tűnik az 1,5 terabájthoz képest. Az ügyben az FBI is nyomozást indított.

A magát Mr. Smithnek hívó hacker egyenesen az HBO vezérigazgatójának, Richard Pleplernek üzent, hogy 3 napon belül fizetnie kell, írja az AP. 6 havi fizetésüket követelik, a hackerek saját bevallásuk szerint ugyanis 12-15 millió dollárt (~3-4 milliárd forint) keresnek évente.

Mr. Smith pár napos határidőn belül legalább 6 millió dollárt (~másfél milliárd forint) akar kizsarolni az HBO-tól bitcoinban. 

Az HBO hétfőn kiadott közleményükben még azt írta, hogy nincs okuk feltételezni, hogy a teljes emailrendszerüket feltörték volna, de sorra érkeznek az újabb hírek az adatlopásról, hogy nagyobb információhalmaz lehet a hackerek birtokában, mint elsőre gondolták.

Mr. Smith azt is hangsúlyozta, hogy ebből élnek, az HBO a tizenhetedik áldozatuk, és eddig csak hárman nem fizették ki a váltságdíjat.

(Borítókép: HBO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik