Kultúra

Képeslapok egész sora is megörökítette a legfurcsább magyar szólást

"Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka." – mondjuk már évtizedek óta. De mi történt a békával?

A magyar nép ajkán az elmúlt évszázadokban rengeteg, furcsábbnál furcsább szólás és közmondás született, egyikük sem futott azonban be akkora karriert, mint a szegény miskolci béka, ami egyesek szerint pislog, mások szerint viszont egyenesen remeg a kocsonyában.

A szólás gyökere teljesen ismeretlen, de az 1999 óta minden évben megrendezett Miskolci kocsonyafesztivál szervezői egy legalább másfél évszázados történetre esküsznek:

“Még a 19. században történt, hogy a vasúti forgalom megnyitása előtti időkben a Gömörvidék és Budapest közti kereskedelmet gömöri fuvarosok bonyolították. Miskolc ennek az útvonalnak egy közbeeső állomása volt. A fuvarosok általában a szentpéteri kapuban lévő vendégfogadókban szálltak meg éjszakára. Egyszer egy tót fuvaros a Magyar Huszárba tért be, hogy szállást kérjen. Vacsorára kocsonyát rendelt. A kocsmárosné, akit Potyka Katinak neveztek, hamarosan hozta is az ételt, amit a hűvös borospincében tartott. A tót atyafi nekilátott az evésnek, és előbb a lé alól kikandikáló húst akarta megenni, ám ijedten ejtette el a villát „Jaj, jaj, kocsmárosné, ennek a kocsonyának szeme is van, s csak úgy hunyorgat felém!” A kocsmárosné is megijedt, de tudomásul kellett venni a dolgot, mert egy béka volt befagyva a kocsonyába.”

Az eset persze a különböző mesélők kedve, vagy épp emlékei által torzítva számtalan formában jelenik meg, így Miskolc legalább féltucat kocsmáját és fogadóját is emlegetik, mint biztos helyszíneket, sőt, az eset elszenvedőit néha fuvarosok helyett egyenesen országgyűlési képviselőkként jelölik meg.

Bármelyik történet is igaz, a szólás számos család életét változtatta meg, hiszen a XX. században – és leginkább a két világháború között – jól fogytak a vásárokon feltűnő, békát mintázó kocsonyástálak, de képeslapok ezrei is útnak indultak, rajtuk a szerencsétlenül járt kétéltű képével:

A kocsonyafogyasztás gyökerei a megyeszékhelyen egyébként évszázadokkal ezelőttre nyúlnak vissza, sőt, a XVIII. században minden vásárt és piacot ez az étel uralt.

A szólás más formái

Dr. Margalits Ede 1896-ban megjelent, Magyar közmondások és közmondászerü szólások című úttörő kötetében bukkannak fel:

 

Csak a szeme látszik, mint a miskolci kocsonyának.

 

Pislog mint a miskolci kocsonya.

 

Belefagyott, mint fehérvári béka a kocsonyába.

 

Pislog, mint a szepsi kocsonya.

 

Pislog mint a béka az aludttejben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik